Декларация № 9 на Национален фронт за спасение на България
23.06.2012г.

В последните дни лидери на антиконституционното Движение за права и свободи открито призовават за промяна на българската конституция. На поредния събор на Движението за права и свободи в Северозападна България Ахмед Доган поиска турският език да стане официален и изрази убеждението си, че до няколко години конституцията ще претърпи промяна в тази посока.

В същия дух бе и изказването в Народното събрание на заместник-председателя на ДПС Юнал Лютфи. Според него у нас има малцинства, на първо място турското, които трябва да бъдат вписани в основния закон на държавата.

Националният фронт за спасение на България призовава изпълнителната и съдебната власт на страната незабавно да реагират на новите посегателства на Движението за права и свободи върху конституционно установения ред в България. Особена отговорност в случая има управляващата партия ГЕРБ. Тя си затваря очите за антинационалните действия на ДПС и така тласка страната към пропаст, в която отдавна се намира Република Македония.

Ние припомняме, че след подобна политика на комунистическото ръководство на бивша Югославия, което толерираше сепаратизма на албанския етнос във Вардарска Македония, през 2001 година се стигна до гражданска война в републиката, завършила с подписване на т.нар. Охридски договор. Този договор промени конституционната рамка на Република Македония и я превърна в нестабилна конфедерация, което е първа стъпка към окончателното й разпадане.

НФСБ предупреждава премиера Бойко Борисов, че политиката му на тясно обвързване с ислямисткия режим в Турция и неговата пета колона в България може да има пагубни последици както за етническия мир, така и за териториалната цялост на българската държава.

Като осъждаме опитите на ДПС да редактира българската конституция, ние настояваме правозащитните институции да отговорят адекватно на тези опасни за държавата провокации.