Политическа позиция на партия Национален фронт за спасение на България
02.06.2012г.

Уважаеми дами и господа ,Република България е най -бедната страна на територията на ЕС. Държавата се намира и в тежка икономическа и финансова криза генерираща висок ръст на безработицата. В навечерието на летния туристически сезон управляващите от ГЕРБ предприеха поредната безумна мярка за забрана на тютюнопушенето в закритите обществени места. В ЕС тази мярка е наложена само в две държави . ?нтересно е да отбележим ,че в Европейският парламент е разрешено пушенето ,както и в нощните барове и заведения на Брюксел .

Възникват няколко сериозни въпроса. В чия услуга се прави това и защо се налага този удар върху и без това немощната ни икономика?Ясно е ,че с тези действия ще бъдат съсипани заведенията ,чрез които дребния и среден бизнес оцелява.Много от тях ще бъдат закрити и на улицата ,ще излязат десетки хиляди безработни.

Правителството удобно забрави ,че няколко години поред задължаваше собствениците да инвестират в обособяване на помещения за пушачи и непушачи.Днес тези лоялни граждани практически са наказани от държавата за своята коректност.Това е пореден тежък удар върху туристическият отрасъл и то точно в навечерието на новия летен сезон.Вместо да подпомага дребния и среден бизнес ,държавата го унищожава.

Промените в Закона за здравето обслужват туристическия отрасъл и икономиките на съседните държави - Гърция , Румъния,Македония,Словения,Хърватска,Сърбия и др.Там такива забрани няма.От друга страна , контрабандата на цигари в България надхвърля 60 процента ,закриляна и мълчаливо поощрявана от властта.

Буди недоумение и разликата между налаганите глоби спрямо пушачите и санкциите за извършване на контрабанда на цигари.Нещо повече - продажбата на незаконни тютюневи изделия се извършва почти безнаказано във всеки цигански квартал и по всички пазари.

Като националноотговорна партия - НФСБ настоява за спешни мерки в защита на средния и дребен бизнес в България:

?зплащане на обезщетения на търговците за извършените разходи по преустройството на заведенията и за покриване на бъдещите загуби от оборота чрез създаване на фонд за стимуиране на дребния и среден бизнес.

Сумите за обезщетения да бъдат осигурени от следните източници:

1. Налагане на сурови глоби върху контрабандата и незаконната търговия с цигари .

2. Прехвърляне на голяма част от субсидията в размер на 73 милиона лева давана на тютюнопроизводителите към фонд за обезщетение и стимулиране на дребния и средния бизнес .?звестно е ,че сега тези средства се използват за политически цели и залъгване на електората на антиконституционната партия ДПС.

3. Драстично увеличаване на размера на санкциите срещу големите замърсители като Лукойл-Нефтохим,ТЕЦ-овете ,ОЦК- Карджали ,циментовите заводи и др.Глобите за тези замърсители са съизмерими с глобите налагани на едноличен търговец.Дори и всички пушачи на цяла Европа не могат да замърсят въздуха така ,както всеки един от изброените заводи.ГЕРБ доказа ,че България е държава на олигархията ,но не и държавата на редовния данъкоплатец.В нея дребният и среден бизнес е подложен на репресии.

Въпреки ,че е за ограничаване на тютюнопушенето ,НФСБ категорично настоява за отмяната на поправките в Закона за здравето забраняващи тютюнопушенето в закритите обществени места.Настояваме тези мерки да бъдат въведени след преодоляването на икономическата криза.

Съпредседатели:
Валери Симеонов
Данчо Хаджиев
Валентин Касабов