Декларация № 10 на Национален фронт за спасение на България
19.07.2012г.

На 18 юли тази година летището в Бургас бе окървавено от атентат срещу пристигащи в нашата страна израелски туристи. За първи път в последните две десетилетия България става жертва на терористи, които посягат на живота на мирни граждани. ?зказвайки искрените си съболезнования на близките на жертвите на този престъпен акт, Националният фронт за спасение на България настоява да се потърси отговорност от правителството и лично от премиера Бойко Борисов - както заради пълния провал на системата за национална сигурност, така и заради небалансираната външна политика на управляващата партия ГЕРБ.

НФСБ нееднократно е предупреждавал, че участието ни в престъпната иракска война и продължаващото военно присъствие в Афганистан компрометират България като васал на чужди интереси, изцяло противоречащи на националните ни интереси. На този фон се откроява сериозната липса на професионализъм в областта на вътрешната сигурност и обществения ред, както бе посочено и в последния доклад на Европейския съюз, акцентиращ върху десетките неразкрити поръчкови убийства у нас.

Атентатът в Бургас е тежък терористичен акт срещу чужди граждани, но нима честите взривове в страната не са системен тероризъм срещу българския народ, подриващ устоите на държавата? Тъй като министерството на вътрешните работи и специалните служби са неспособни да се справят с предизвикателствата на вътрешния и външния тероризъм, НФСБ настоява за незабавната оставка на министър Цветан Цветанов, носещ политическата отговорност за пълния срив във вътрешната сигурност на страната.

Министър-председателят също трябва да поеме своята отговорност - през януари тази година той публично пренебрегна предупреждението на израелската преса за готвен атентат срещу техни туристи на българска територия. Вместо да предприеме своевременни мерки, Бойко Борисов заподозря, че тази информация цели да пропъди израелските туристи от България и упрекна журналистите в раздухване на излишни страхове. След атентата в Бургас обаче предупрежденията за терористичен акт се сбъднаха и българският туризъм ще понесе тежък удар.

Неадекватно бе и изявлението на премиера от 25 януари 2011 година, когато каза, че арабските продавачи на дюнери ни пазят от терора на ислямистите. Обвързването на дюнерджийниците с националната сигурност бе поредно доказателство за пълната неадекватност и некомпетентност на министър-председателя на България.

Още по-неадекватна бе реакцията на Борисов при визитата на шефа на Централното разузнавателно управление на САЩ ген. Петреъс. Без да се съобразява със задължителната в такива случаи конфиденциалност, Бойко Борисов се похвали, че директорът на ЦРУ бил негов личен гост. Това откровение е не само невярно и крайно недипломатично, но то отново направи България мишена на ислямските терористи.

Но най-позорно е поведението на премиера в първите часове след атентата. Човекът, който непрекъснато обикаля страната, за да реже ленти, се появи на мястото на трагедията девет часа по-късно. Страхувайки се за скъпоценния си живот, Борисов дойде в Бургас едва в 3 часа сутринта на 19 юли. Така той послуша експертите, предупреждаващи, че практика на терористите е да взривяват втора бомба след първата експлозия. По този начин премиерът се разкри като страхлива и малодушна персона, без качествата на смел и решителен държавник.

Като единствената политическа сила, която почита жертвите на ислямския тероризъм у нас и всяка година се покланя пред паметника на жертвите на атентата в Буново, НФСБ порицава пасивността на управляващите към тази тема и предупреждава за опасността от възраждане на т.нар. спящи клетки на радикалния ислям в България.

Водена от убеждението, че сигурността на българските граждани е първостепенна задача на управляващите, НФСБ настоява за реформи в системата на вътрешната сигурност, които задължително включват смяна на цялото ръководство на МВР.

Съпредседатели на НФСБ: Валери Симеонов Данчо Хаджиев Валентин Касабов