Патриотичният фронт няма да предаде избирателите си и ще поставя нещата на принципна основа
23.10.2014г.

Валери Симеонов, председател на НФСБ, народен представител от КП „Патриотичен фронт-НФСБ и ВМРО”, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Възможна ли е коалицията ГЕРБ, Реформаторски блок и Патриотичен фронт и Патриотичният фронт ще се включи ли в нея.

Валери Симеонов заяви, че не може да разбере за каква коалиция се говори в момента, тъй като разговорите между Патриотичния фронт и ГЕРБ са на ниво съгласуване на програмите. Той продължи, че Патриотичният фронт подхожда към отговорността за съставяне на стабилно правителство на България през подписването на една програма от колкото се може по-голям кръг политически сили. Първо трябва да се съгласува тази програма, а разговорът за коалиция е разговор за формата на управление. Валери Симеонов заяви, че на първия кръг консултации са обсъдили програмата на ГЕРБ и сега очакват да бъдат поканени, за да се обсъди тяхната програма. Докато това не стане не е ясно до каква степен съвпадат двете програми. При едно приемливо съвпадение на програмите може да се стигне до разговор за това как ще бъде съставено правителството, ще участват ли в него и т.н. Председателят на НФСБ изрази мнение, че не е необходимо правителството да разполага с над 121 гласа, възможно е ГЕРБ и Реформаторите да управляват и със 107 депутати, като търсят съгласие от останалите партии, като излагат своите аргументи и приемат чуждото мнение.

Какво приемат от програмата на ГЕРБ.

Валери Симеонов заяви, че по по-голямата част от точките има съвпадения, има 4 точки, по които такова липсва и 9 поправки по текстовете, които са били приети от ГЕРБ и засега са на тази фаза. Той продължи, че среща между Патриотичния фронт и Реформаторския блок няма да се състои, защото ГЕРБ ще получи пръв мандата и води тези процеси. Той обаче уточни, че в по-късен етап не е изключено всички да седнат на една маса. Валери Симеонов подчерта, че от ПФ не са нито леви, нито десни и смятат, че бедността и корупцията не са нито леви, нито десни и хората ще преценят доколко успешно е било присъствието на Патриотичния фрот в парламента по резултатите.

Как ще се реши въпросът с търсенето на консенсус и правенето на компромиси без да се нарушават принципите, заявени пред избирателите.

Валери Симеонов подчерта, че Патриотичният фронт е влязъл в парламента със своята програма и отговорностите, които са поети пред избирателите. Затова ако се правят компромиси, трябва много да се внимава те да не са принципни, защото това означава, че избирателите ще бъдат предадени, така както са постъпили от Атака, които два пъти са предали своите избирателите. Валери Симеонов продължи, че от Патриотичният фронт ще поставят нещата на принципна основа, първо се подписва програма, а след това се определят конкретните назначения. „Това, което става в момента в България, е уникално, никога не е имало такива консултации при съставяне на правителство. Всички партии са поотрезнели малко, ядоха шамарите на изборите и видяха, че сам никой не може да упражнява и да изнасилва властта, както правеха досега. По тази причина започват едни по-нормални процеси и ми се иска да вярвам, че в тази посока ще се развива политическият живот в България, така че политик да не е мръсна дума. Дай Боже всички в 43-то Народно събрание да поизмием позора, който е лепен 25 години върху тази категория хора”, завърши Валери Симеонов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.