Правителството изпълнява 70% от програмата ни затова е трудно да оттеглим подкрепата си
03.12.2014г.

В случая трябва да изберем по-малкото зло. Правителството изпълнява на 70% нашата програма и затова е толкова трудно решението дали да оттеглим подкрепата си. Това заяви в „Тази сутрин” съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Патриотичният фронт реагира остро срещу назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министъра на отбраната и от дни продължават разговорите дали коалицията ще продължи да подкрепа кабинета на Бойко Борисов. Новият областен управител на София Веселин Пенев създаде допълнително напрежение между ГЕРБ и ПФ.

Патриотичният фронт е взел решение, но коалицията има няколко нива и по тази причина все още няма да бъде съобщено решението, подчерта той. Това вероятно ще се случи до края на седмицата.

Симеонов обясни, че едната възможност пред ПФ е била да подкрепи ГЕРБ, които са критикували години или да даде „възможност ДПС да яхне властта”. „Правителството изпълнява 70% от наша програма”, заяви той и допълни, че коалицията е щяла веднага да се откаже от подкрепата, ако това не е било така.

2110280830

Лидерът на НФСБ отново повтори няколко пъти, че за патриотите властта не е самоцел и са единствената партия, която се е отказала „от удобните и сладките места на управлението”. „Няма проблем Бойко Борисов да се откаже от нас. Ние сме в парламента, за да изпълняваме предизборната си програма и сме отговорни пред избирателите си”, каза още той.

По думите му Исмаилов и Пенев са представители са на протурска партия. „В случа става въпрос за подмяна на протурска партия”, каза той, като подчерта, че ДПС първа е обявила подкрепа за Орхан Исмаилов

„На всички етапи сме заявявали, че сме против участието на НПСД в управлението, ние сме ги предупреждавали”, подчерта Симеонов. По думите му Корман Исмалов е предложил Исмаилов директно на министъра на отбраната, без да съгласува това.

„Разбирам позицията на ГЕРБ– ще ги обвинят в капитулация пред ПФ”, каза той и допълни, че фронтът продължава да търси някакво компромисно решение, като ще разговаря и с Реформаторския блок.

Валери Симеонов защити изборът на Слави Бинев за шеф на комисията по култура и медии в парламента, като заяви, че председателите на парламентарни комисии трябва да са добри администратори, които защитават интересите на съответния бранш. „Става дума за административна работа, редиците на културата биха били доволни от Слави Бинев”, добави той.

„Само Патриотичният фронт може да защити българското в културата”, каза още съпредседателят на коалицията.