Валери Симеонов: Аз не съм „Шарли”, аз съм Валери Симеонов, аз съм СКАТ
12.01.2015г.

Валери Симеонов, председател на ПГ на „Патриотичен фронт-НФСБ и ВМРО”, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Проблемът с охраната на българо-турската граница.

Валери Симеонов беше категоричен, че няма значение дали се охранява от армията или от Гранична полиция, българската граница е свещена и суверенна и трябва да бъде охранявана, ако трябва и с доброволци. „Смешно е обаче да се говори за доброволци, при условие, че си има институции, които да я охраняват, и не трябва да се правят никакви драми от това, че ако се наложи, трябва да се включи и армията”, заяви съпредседателят на ПФ и продължи, че изказването на президента против участието на армията в охраната на границата, е извън дневния ред на събитията. Той призова към отговорност от страна на институциите и подчерта: „Това е все едно да не си защитаваш собствения дом, това е немислимо”.

Има ли заплаха за националната сигурност на България след атентата срещу редакцията на сатиричното списание „Шарли Ебдо”?

„Не мога да гадая, но имам малко по-различно мнение от масовото втурване по инерцията „Аз съм Шарли”. Аз не съм „Шарли”, аз съм Валери Симеонов, аз съм СКАТ. И не желая да имам нищо общо с едно доста компрометирано издание, което освен всичко друго има и три фалита до момента, разбирайте колко е било четено”, заяви Валери Симеонов. Той обаче подчерта, че по никакъв начин не защитава насилието, но това не променя факта, че от списание „Шарли Ебдо” са прекалили и няма нещо, с което да не са се изгаврили. „Аз съм против тази варварска религия исляма, но от друга страна не мога да забраня на някой да я изповядва и да я приема като негова религия, това са лични неща и върху тях не трябва да се посяга”, обясни съпредседателят на ПФ и продължи: „Когато ние от СКАТ изнесем някаква информация, тя трябва да е подкрепена с факти и ми е много чудно къде бяха всичките тези „Шарли”-та от БНТ, когато една група депутати от Атака блъскаха нашите репортери, ритаха ги, блъскаха полицаи, когато блъскаха Илиана Беновска и я ритаха по кокалчетата, те тогава защо не казаха „аз съм К2” или „аз съм СКАТ”? Ама папагалска история на подражание - да сме като европейците.”

На въпрос от водещата Илиана Беновска трябва ли да се вземат допълнителни мерки срещу възможни терористични актове в България, Валери Симеонов отговори, че е задължение на държавните институции да защитават гражданите си с цената на всички средства и в това отношение трябва да се вземат засилени мерки, но все пак трябва да си даваме сметка, че тук става въпрос за несъвместимост на два свята – от една страна е защитаващият интересите на свободата и на демокрацията европейски свят, а от другата страна е агресивната ислямска линия, не само от страна на радикалните ни ислямисти, но и на държави като южната ни съседка, които минават за по-умерени. Валери Симеонов категорично заяви, че големият проблем за България е ДПС, защото то има за цел да разделя българското общество, да затваря мюсюлманската общност в нейната сравнително ниска образованост и да подклажда нейната неприязън към българите. „Ние го казахме в нашата декларация в Народното събрание, тогава всички ни обругаха, но минаха се 15 дни и в Европа стана нещо, за което ние предупреждавахме, че в резултат на такава капсулация започва една война между етносите и между религиите”, подчерта Валери Симеонов. На въпроса на Беновска не е ли прекалено агресивен, съпредседателят на ПФ отговори, че ако продължаваме да си играем на някаква мнима толерантност, може да ни се случат събития, подобни на тези във Франция, защото страната ни не е на по-високо ниво от гледна точка на вътрешната национална сигурност. Той постави въпроса как атентаторите във Франция са успели да се сдобият с такова количество оръжие и защо са били убити от полицията. „Не можаха ли да ги обезвредят по някакъв друг начни? Не, изтрепаха ги като кучета, за да прикрият собствените си пропуски и некадърност, аз така си обяснявам нещата”, категоричен беше Валери Симеонов. На въпроса необходимо ли България да повиши до 2% от БВП разходите за армията съпредседателят на ПФ отговори, че единственото, което може да каже, е, че за настоящата година бюджетът на Министерството на отбраната е орязан, а какви са плановете не може да каже.

Изгладени ли са разногласията между ПФ и ГЕРБ?

„Ние нямаме вземане-даване с ГЕРБ”, категоричен беше Валери Симеонов и продължи, че от ПФ могат да има противоречия единствено по изпълнението на програмната декларация, в която са записани голяма част от приоритетите. Той уточни, че в момента нямаме някакви сериозни проблеми в тези ресори, няма изостряне с бежанската криза, има проблем с охраната на границата. „Нямаме ръст на бежанците, нямаме ръст на престъпността. Отделни случаи има и те са непрекъснати, но тук става дума за тотална стратегия, каквато е заложена, но не може да го искаме това нещо за един месец работа. Дайте да бъдем реалисти”, завърши Валери Симеонов.