Среща на депутати от ПФ с представители на синдиката на транспортните работници
14.01.2015г.

В парламента днес се проведе среща на депутатите от Патриотичния фронт Искрен Веселинов, Борис Ячев и Милен Михов с представители на синдиката на транспортните работници към „Подкрепа“ и синдиката на железничарите към КНСБ.

Темата на разговора бе за ситуацията в Българските държавни железници и закриването и намаляването на влакови линии.

Според синдикатите субсидията за БДЖ не е такава, каквато се оповестява в публичното пространство – намалени са средствата единствено за пътническите превози. Те смятат, че българската железница трябва да продължи да изпълнява социалната си функция, свързана с транспорта на гражданите, и да печели от други дейности.

Няма план за развитието на компанията, а се работи на парче. Също така не се дават гаранции, че през следващата години няма да има нови съкращения на линии и служители. Това са сред притесненията на синдикалистите.

И от двата синдиката са силно обезпокоени от обтекаемите отговори на министъра на транспорта и на правителството, като се изразява и подозрение в умишлено водене към фалит на пътнически превози.

Представителите на КТ „Подкрепа“ и КНСБ призоваха ПГ на Патриотичен фронт да се запознае с исканията им за незакриване на влакове и да ги подкрепи.

Синдикатите на транспортните работници и железничарите поискаха подкрепа от ПФ