СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ
19.01.2015г.

При препълнена зала и голям интерес премина дискусията, организирана от ПГ на „Патриотичен фронт” на тема „Правата на децата – отговорност или бизнес”. В зала „Запад” на Народното събрание на поканата на депутатите д-р Султанка Петрова и Димитър Байрактаров се отзоваха от Агенцията за закрила на детето, Дирекцията за социално подпомагане, представители на 15 неправителствени организации, свързани с работата и проблемите на децата.

Силно негативно впечатление на народния представител Султанка Петрова направили изложените случаи, в които институциите, призвани да се грижат за децата, разделят биологични братя и сестри и то при желание на истинските родители да се грижат за тях. Дискусията показа, че Държавната агенция за закрила на детето не изпълнява качествено функциите си, че различни дирекции и агенции подготвят нереални доклади, фиктивно претупани за няколко дни. Писанията на чиновниците и формално изпълнените им задължения, обаче, се използват като доказателства в съда при различни дела, алармират народните представители от „Патриотичен фронт”.

От анализа на проблемите е видно, че липсват подготвени кадри, липсват компетентни специалисти, липсва капацитет в институциите, които имат грижа за защитата и развитието на децата.

Тревожен и тотално игнориран от страна на държавата е проблемът „деца раждат деца”, обобщиха участниците в кръглата маса. Няма критерии за оценка на работата на социалните работници, няма стандарти и приложени добри практики, смятат организаторите на дискусията от Патриотичния фронт. Те се ангажират с необходимите промени в законодателството. Депутатът Димитър Байрактаров допълни, че за постигането на тази цел ще разчитат и на гражданската активност, както и на медиите, които разследват и запознават обществото с конкретни случаи, както и с такива, в които социални работници са превишили правата си не в интерес на децата.

Народните представители от ПФ се надяват, че дискусията ще провокира държавните институции да помислят за създаване на координация помежду си по важната тема, защото се вижда, че в момента такава няма.

Целта на кръглата маса за правата на децата бе да се чуят различните мнения, за да се стигне до предложения и решения, които да са в синхрон с реалната, наболяла нужда и в интерес на самите деца, заяви в заключение д-р Султанка Петрова.