Валери Симеонов в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”
17.01.2015г.

Валери Симеонов, председател на ПГ на „Патриотичен фронт-НФСБ и ВМРО”, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Заявената от Георги Първанов готовност АБВ да се яви с общи листи на местните избори с други ляво-центристки и дясно-центристки партии, има ли такава покана към Патриотичния фронт?

Валери Симеонов заяви, че няма отправена такава покана към Патриотичния фронт, но заявлението на Георги Първанов ясно показва, че всички прихващат идеите на Патриотичния фронт с около 6 месеца закъснение. „Ние винаги сме казвали, че сме готови да подкрепяме всичко, което е добро за България, независимо от коя политическа сила идва, и сме готови да се съпротивляваме на всичко, което е в ущърб на страната”, категоричен беше съпредседателят на Патриотичния фронт. Той продължи, че е била прихваната и идеята им да се направи програмен документ, около който да се обединят политическите сили в бъдещото управление. „Искате ли да кажете в по-прав текст, че Първанов и АБВ плагиатстват вашите националноотговорни идеи”, попита водещата Илиана Беновска, на което събеседникът й отговори, че не търси конфронтация с АБВ, затова няма да използва понятието „плагиатстване”, а „прихващане” е по-добър термин.

На въпроса ако бъде отправена покана от АБВ към Патриотичния фронт за общи листи за местните избори, какъв ще бъде отговорът на Патриотите и какви условия биха поставили, Валери Симеонов отговори, че единственото условие е да се спазва програмата и това, което е направено в национален мащаб трябва да се направи и за всяка област и всяка община. „Конкретно на въпроса Ви, ако имаме предложения за съгласуване на кандидатури, ние сме готови, не страдаме от някакъв партиен егоизъм на всяка цена да настояваме, че трябва да е нашия човек. Готови сме да обсъдим кандидатурите, да обсъдим програма и да се излезе с обща кандидатура, защото в момента големия враг на България на първо място е бедността и всичко това много добре подготвено и аранжирано от партията ДПС. Нашата цел е ДПС да е извън структурите на властта, а такива условия да поставяме, каквито Михаил Миков поставя, не, няма да го правим това”, обясни Валери Симеонов и добави: „Аз не питая някакво уважение към Георги Първанов, нито към Иван Костов, нито към някои други лидери, но това не означава, че не сме готови, в името на България, да загърбим наши лични противоречия и да търсим общи, успешни кандидатури. „Ако Георги Първанов го чуе това дали ще се обърне към Вас с предложение да обедините кандидатурите си”, попита водещата Илиана Беновска, на което Валери Симеонов отговори, че по този начин ще се види дали лидерът на АБВ може да преодолее личното, или в неговата ценностна система на първо място е собственото му величие. На въпроса дали има предвид, че трябва да бъде приет закон, който да ограничи участието на ДПС във властта, съпредседателят на Патриотичния фронт отговори, че ДПС трябва да бъде премахната от политическия живот и забранена, като противоконституционна, антибългарска партия, партия, която може да се отъждестви с местен български вариант на Ал Кайда.

Заявлението на Рамадан Аталай, че енергетиката и Валери Симеонов са много далече едни от други и не се ли дължи това на искането на Патриотичния фронт за спирането на новините на турски език.

„Това че някой прилича на бял заек не означава, че скача, така че в случая г-н Аталай нито е скочил, нито нищо, причината за моето изказване против неговото беше, че господинът се изтъпани на трибуната на Народното събрание и говори 13 минути по законопроекта за енергетиката, без да има някаква връзка с конкретния законопроект”, обясни Валери Симеонов и добави, че самият той е електроинженер и половината му живот е минал в работа в енергетиката, за разлика от Рамадан Аталай, чийто живот, и този на неговия син, е преминал в схеми за приобщаване и ограбване на енергийни обекти.

Как оценява посещението на Джон Кери в България и препотвърждаването на отношенията за стратегическо партньорство между България и САЩ в икономиката, енергетиката, върховенството на закона и сферата на сигурността?

Валери Симеонов заяви, че в цитираните понятия, които се съдържат в общата декларация, няма много конкретен смисъл. Той попита какви общи действия може да има в областта на енергетиката, след като не се предвиждат инвестиции или влизането на големи фирми в българската енергетика. „Това са общи приказки, зад които се крие нещо много страшно – това страшно нещо е, че България се превръща в полесражение между двете големи енергийни сили, това са САЩ и Русия. Ще се боря след този сблъсък да не останат само разрушения за сметка на българския народ”, категоричен беше Валери Симеонов. Той продължи, че Русия иска да се построи АЕЦ „Белене” с произведения от нея реактор и ако това не стане, ще ни осъди. От своя страна САЩ искат да наложат „Уестингхаус”, това са чисто политически сблъсъци и двете големи сили искат да покажат преимущество на територията на нашата държава. „Интересите и на руснаците, и на американците са прекратяване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, а това е страшно. Руснаците за да имат основание да изградят АЕЦ „Белене”, а американците – 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, това съвпадение е страшно за България”, подчерта Валери Симеонов и съобщи, че има информация, че това се подготвя с пълното съдействие на отговорни лица от българска страна и от АЕЦ „Козлодуй”. Той изрази готовността на Патриотичния фронт да се противопостави категори