Спешна среща по повод проблема с предстоящото изграждане на сметище в село Баня
20.01.2015г.

Представители на сдружение „Баненска буна - 2011“, заместник-председателите на НФСБ Данчо Хаджиев и Борис Ячев, членът на Националния политическия съвет на НФСБ Мария Цветкова и заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки проведоха спешна среща по повод проблема с предстоящото изграждане на сметище в разложкото село Баня. Срещата бе продиктувана от информацията на местните хора за стартиране на строителните дейности по проекта. След поредица от срещи и жалби до институции, протести на граждани, подкрепени от НФСБ и впоследствие Патриотичен фронт, съдебни дела и битка на европейско ниво, в крайна сметка строежът на сметище в разложкото село Баня предстои да стартира в близките дни. Това провокира организирането на кризисен щаб за начертаването на мерки за справяне с проблема. Заместник-председателят на НФСБ Данчо Хаджиев заяви, че партията ще продължи да защитава справедливата борба на жителите на Баня, да не се строи сметище на възможно най-неподходящото за това място. Това място е богато на природни дадености, минерални извори, археологически и културно-исторически паметници (църквата в Добърско). Перспективата за развитие на всякакъв вид туризъм е отлична – освен, ако не се изгради сметището, което ще провали всеки замисъл и инвестиция в тази посока. Евродепутатът Ангел Джамбазки се ангажира да сигнализира Европейската комисия за нередностите около проекта за регионално депо в Баня, с искане за замразяването му и проверка на цялата документация на община Разлог, с оглед на сигналите за нарушения и корупционни практики в хода на реализирането му.

След среща на народните представители от Патриотичния фронт Борис Ячев и Атанас Стоянов с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, стана ясно, че ведомството няма правни възможности за спирането на проекта. Депутатът от ПФ Наско Стоянов бе на мястото, където ще бъде изградено сметището в Баня, заедно с Мария Цветкава и с представителите на местните структури на НФСБ и на ВМРО. Те се увериха лично, че там вече има разположени фургони и складова база за работниците от фирма "Балканстрой", която ще изгражда депото за отпадъци. Въпреки разочароващата информация за започване на строителните дейности по проекта, участниците в дългогодишната битка, не са се отказали да я доведат до успешен край.

Представителите на Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО започват поредица от срещи с институции на местно, национално и европейско ниво и са готови да подкрепят и гражданските протести срещу изграждането на сметище в разложкото село Баня.