„Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” изказва пълната си подкрепа към решението на Столичния общински съвет
29.01.2015г.

„Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” изказва пълната си подкрепа към решението на Столичния общински съвет и Столична община за възстановяването на мемориала на 1-ви и 6-ти пехотни полкове пред НДК. Понастоящем има взето решение от Столичния общински съвет за преместване на паметника „1300 години България” и реаранжиране на пространството, включително възстановяване на войнишкия мемориал.

Не приемаме организираната в последните седмици кампания рушащият се паметник „1300 години България” да бъде запазен в този си вид в градинката пред НДК. Аргументите на защитниците на статуквото са основани на „естетични” и „професионални” съображения, или поне така се представят. Не могат, обаче, да бъдат изказани никакви аргументи срещу възстановяването на войнишкия паметник.

Припомняме за пореден път позицията, изказвана от нас в Столичния общински съвет, че паметникът в сегашния му вид олицетворява точно българската държава – рушаща се, и в никакъв случай не бива да бъде възстановяван. Паметникът се превърна в символ на липсата на държавност и разруха.

Относно естетическите спорове считаме, че е много по-удачно възстановяването на войнишкия мемориал и преместването на паметника „1300 години България” на ново място след привеждането му в технически изправно и безопасно състояние.

Мнозинството столичани, както и редици неправителствени организации (включително всички военни организации) са на мнение, че е необходимо паметникът „1300 години България” да бъде преместен на друго място и да бъде възстановен мемориалът на 1-ви и 6-ти пехотни полкове от Първа софийска шопска дивизия. Дължим го на загиналите за свободата и обединението на България български войници и офицери.