СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ
30.01.2015г.

Големият интерес на много неправителствени организации и сдружения и желанието им да влязат в контакт с народни представители от „Патриотичен фронт” е повод да бъде взето решение за създаване на група, която да отговаря за този тип връзки. За целта бяха излъчени народните представители Султанка Петрова, Димитър Байрактаров и Искрен Веселинов, който е и зам.-председател на парламентарната група. Целта е на базата на конкретни предложения да се подготвят и поставят за решаване от парламента въпроси, важни за неправителствения сектор.

През последните седмици депутатите от Патриотичния фронт са провели десетки срещи с представители от неправителствени организации и граждани, съобщи Димитър Байрактаров. Той обясни, че групата за контакти се създава поради факта, че ПФ няма възможност да има свой представител в съответната парламентарна комисия, заради ограничения си брой народни представители, но оценява като изключително важно участието на неправителствения сектор в законотворчеството.

От Патриотичния фронт подготвят пакет предложения за изчистване на недъзите в Закона за частните съдебни изпълнители, където се шири произвол, тъй като имущество на фирми и граждани за стотици хиляди лева се оценява символично, а потърпевшите нямат право да обжалват, уточни Байрактаров.

Искрен Веселинов работи върху Закона за частните фалити, като проучва най-добрите практики в други страни.

Непрекъснато ще предлагаме за обсъждане в парламента подобни закони, които пряко засягат хората, за да могат избирателите да видят по реакцията в залата кой точно работи и защитава интересите им и кой обслужва различни лобита, категорични са народните представители от Патриотичния фронт.

Султанка Петрова припомни, че в резултат на конструктивната работа с неправителствени организации е успяла да организира и проведе неотдавна в парламента кръгла маса за защита интересите на децата. В нея участваха над 20 организации.

Около 50 жалби, свързани с правата на децата, е получила от началото на мандата на 43-тото Народно събрание д-р Петрова. Тя каза, че се готви промяна в Закона за защита на детето. Със съжаление съобщи, че в парламентарната комисия по здравеопазване не е получило подкрепа предложението за промяна на чл. 106 от Закона за здравето, свързан с промяната на ТЕЛК и НЕЛК.

Бихме искали да създадем възможност на неправителствените организации за по-лесен достъп до народните представители, уточни Султанка Петрова. Тя препоръча на всички неправителствени организации, които имат предложения или идеи и желаят срещи с контактната групата на Патриотите, да изложат в писмен вид проблема и да го адресират до тях. Народните представители ще се запознаят с него, ще прецизират възможностите за реакция и ще насрочат среща за уточняване на подробностите.