СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ
05.02.2015г.

Важни промени в защита на хората в сега действащия Закон за енергетиката внесоха днес от парламентарната група на Патриотичен фронт. Те са в синхрон с европейското законодателство. Според него никой няма право да предлага и изисква заплащане за услуга, която не е пожелана или заявена от потребителя.

По време на брифинг Валери Симеонов, председател на парламентарната група, подчерта, че промените са основно в 2 групи и са заведени в два отделни документа в деловодството на парламента. Важна за потребителите е промяната, свързана с прекратяване на правото на топлофикациите да събират средства за енергия от преминаващи тръби или общи части. Това положение е от години и е резултат от лобистки поправки, които никой досега не е посмял да отмени, коментира народният представител от ПФ.

Красимир Каракачанов, зам.-председател на НС и съпредседател на ПФ, посочи конкретни случаи, които топлофикациите като монополист използват, за да начисляват и събират необосновано такси от потребителите. Той напомни, че проблемите са от години, но досега няколко парламента не са пожелали да предприемат действия и да ги решат справедливо и в полза на хората.

Предложението на ПФ за промяна в сега действащия закон е направено и заради открити недомислици в съществуващите текстове. Промените са изцяло в услуга на хората, те вече няма да бъдат закрепостени към монополист. Конкретизира се и понятието „общи части“в жилищните сгради - като такива ще се смятат местата, където има работещи отоплителни тела, а не както е досега – местата, в които по проект трябва да има такива, обясни Симеонов.

Патриотичен фронт е внесъл промени между 1 и 2 четене на Закона в пленарна зала, каза Искрен Веселинов. Той уточни, че след проблема с двойните сметки за електроенергия е ясно, че ДКЕВР трябва да има правомощия да засича, проверява и контролира коректното отчитане на електромерите.

В предложението е включено и изграждането на граждански контролен орган към ДКЕВР с участието на неправителствени, синдикални и други организации, имащи отношение към жизнения стандарт на хората. Този орган трябва да има отношение към определянето на цените, категоричен бе Веселинов, който е и председател на Комисията за наблюдение на работата на регулатора.

Народният представител Християн Митев припомни, че внесените промени в този закон са в синхрон с променените в още няколко закона: с промените от миналото лято в Закона за потребителите, с предложените от ПФ преди дни промени в ГПК, както и още няколко други закона, върху които работят патриотите.

Депутати от групата конкретизираха в кои членове и алинеи от Закона са предложили промени и как те ще защитят потребителите от своеволията на монополиста. Защото сега действащите текстове са твърде общи и оставят възможност той да рекетира потребителите, а те да нямат никакви възможности за реакция. Затова промени се предлагат в чл. 153, ал. 2, ал. 3, ал. В изричен текст е записано, че клиентите на топлофикация със заявление ще могат да се откажат от услугата и топлофикация да изпълни желанието му не в неопределен срок, а не по-късно от 30 дни.