Декларация на парламентарната група на „Патриотичен фронт”
11.02.2015г.

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Продължаващия близо година военен конфликт в Украйна превръща цяла Европа в зона на напрежение и несигурност, и води до икономически загуби не само на засегнатите страни, но и за всички европейски държави. Патриотичният фронт подкрепя усилията на водещите европейски държави – Германия и Франция за прекратяване на военните действия и търсене на мирен изход от създалата се ситуация.

С все по-голяма тревога, обаче, Патриотичният фронт следи ситуацията в Украйна и положението на българската общност там.

Задълбочаването на конфликта в Източна Украйна заплашва да превърне българското малцинство в тази страна в съпътстваща и нелепа жертва.

Според данните на организациите на местните българи в Украйна живеят над 500 хил. наши сънародници.

Най-компактна маса българи живеят в Одеска област – над 200 хил. души. В съседната на военни действия Запорожка област живеят около 50 хил. българи, в районите на военни действия Донецк и Луганск живеят около 10 000 хил. етнически българи.

Гражданската война в Украйна изправи от двете страни на барикадата българи срещу българи. Това е трагедия, към която българската държава не трябва да гледа безучастно. Вече стотици наши сънародници се обърнаха към нас с молба за помощ и настояват за по-активно отношение на българските държавни институции към заплахата за техния живот, нежелаейки да бъдат въвличани в една кръвопролитна гражданска война, за която те не носят никаква вина. Война, в която са загинали вече повече от 40 наши сънародници.

Българите в Украйна обвиняват украинските власти в непропорционална мобилизация на представители на българското малцинство спрямо другите етнически групи, поради което стотици вече са емигрирали в съседна Молдова, а други стотици желаят да получат визи, за да дойдат в България.

Тук те се сблъскват с мудната и неадекватна българска бюрокрация, която бави с месеци удостоверенията за български произход и издаването на визи. За разлика от България, други европейски държави като Полша и Унгария издават документи за временно пребиваване в рамките само на 48 часа.

Уважаеми колеги,

Въпреки усилията на международната общност, в това число на водещи европейски държави като Франция и Германия, за спиране на военните действия и намиране на мирно решение на конфликта в Украйна, кризата ще продължи още дълго време, тя може да принуди хиляди наши сънародници да потърсят подслон в родината на своите предци - България.

Възниква въпросът: Готова ли е България да приеме изпадналите в беда наши сънародници?

Трябва ли да гледаме безучастно как загиват етнически българи в една безумна гражданска война? Можем ли да стоим спокойно, когато стотици хиляди наши сънародници са поставени на изпитание и риск и мнозина от тях не само са обърнали погледи към нас, но и ни призовават за помощ?

Не толкова далеч в историята именно бесарабските българи винаги бяха съпричастни, когато България имаше нужда от тях. Хиляди бесарабски българи се биха в опълчението за освобождението ни от турско робство, а по-късно и в Сръбско-българската, Балканската и в Първата световна война, както и в четите за свободата на Македония и Тракия.

Славата на българското оръжие и военни победи се дължи и на бесарабски българи като ген. Данаил Николаев, ген. Иван Колев, ген. Георги Тодоров, ген. Георги Агура, майор Олимпи Панов и др.

Строители на съвременна България бяха бесарабски българи като Александър Малинов и Димитър Греков, които бяха министър-председатели на България.

В следосвобожденската българска наука и култура оставиха имената си ректорите на Софийския университет акад. Александър Балан и проф. Димитър Агура, както и Владимир Дякович, Иван Вулпе.

В последните 25 години хиляди бесарабски българи се преселиха в България и днес са уважавани граждани, лекари, инженери, артисти.

Уважаеми колеги,

Ние от Патриотичния фронт смятаме, че България не може да бъде ням свидетел на трагедията, надвиснала над главите на нашите сънародници в Украйна.

Затова Патриотичният фронт предлага:

1. Президентът на Р България да свика спешно заседание на КСНС, на което да бъдат разгледани поставените от българското малцинство в Украйна проблеми.

2. Правителството спешно да изработи план за приемането и настаняването на нашите сънародници на територията на страната, търсещи убежище от военния конфликт.

3. МнВР да предприеме необходимите действия за установяване верността на твърдението за непропорционално високият процент мобилизирани етнически българи в Украйна, спрямо другите етнически общности, както и да се установи действителния брой на загиналите в конфликта етнически българи.

4. Външно министерство да осигури чрез дипломатическите и консулските представителства на Р България възможността за издаване на безплатни дългосрочни визи за тези наши сънародници.

5. Министерство на правосъдието да ускори разглеждането на преписки на българи от Украйна, подали заявление за придобиване на българско гражданство.

6. Правителството на България своевременно да организира хуманитарна помощ спрямо нуждите на българската общност в Украйна, както и да осигури лечение на пострадали и ранени наши сънародници.

Досегашното пасивно поведение на нашата държава по отношение на конфликта и незагрижеността за случващото се с българската общност в Украйна за пореден път доказват необходимостта от последователна и сериозна държавна политика по отношение на българите зад граница.

Това налага българското правителство да изготви спе

ПГ на „Патриотичен фронт“