Патриотите с декларация за българите в Украйна
11.02.2015г.

Досегашното пасивно поведение на нашата държава по отношение на конфликта и незагрижеността за случващото се с българската общност в Украйна за пореден път доказват необходимостта от последователна и сериозна държавна политика по отношение на българите зад граница.

Това се казва в специална декларация, която бе изчетена от трибуната на Народното събрание от Красимир Каракачанов, съпредседател на Патриотичния фронт.

Ситуацията налага българското правителство да изготви спешна стратегия за българските общности зад граница и да предприеме решителни стъпки в областта на външната ни политика с цел защита на националните ни интереси.

От името на парламентарната група той призова президента, министър-председателя, външния и правосъдния министър за предприемане на спешни мерки в посока защита правата на сънародниците ни в Украйна.

Исканията на Патриотичния фронт са:

Президентът на Р България да свика спешно заседание на КСНС, на което да бъдат разгледани поставените от българското малцинство в Украйна проблеми.

Правителството в най-кратък срок да изработи план за приемането и настаняването на нашите сънародници на територията на страната, търсещи убежище от военния конфликт.

МнВР да предприеме необходимите действия за установяване верността на твърдението за непропорционално високия процент мобилизирани етнически българи в Украйна спрямо другите етнически общности, както и да се установи действителният брой на загиналите в конфликта етнически българи.

Външно министерство да осигури чрез дипломатическите и консулските представителства на Република България възможността за издаване на безплатни дългосрочни визи за тези наши сънародници.

Министерство на правосъдието да ускори разглеждането на преписки на българи от Украйна, подали заявление за придобиване на българско гражданство.

Правителството на България своевременно да организира хуманитарна помощ спрямо нуждите на българската общност в Украйна, както и да осигури лечение на пострадали и ранени наши сънародници.

Пълен текст на документа, който Каракачанов изчете от трибуната на Народното събрание:

ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА НА „ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ”

ДЕКЛАРАЦИЯ

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Продължаващия близо година военен конфликт в Украйна превръща цяла Европа в зона на напрежение и несигурност и води до икономически загуби не само на засегнатите страни, но и за всички европейски държави. Патриотичният фронт подкрепя усилията на водещите европейски държави – Германия и Франция, за прекратяване на военните действия и търсене на мирен изход от създалата се ситуация.

С все по-голяма тревога, обаче, Патриотичният фронт следи ситуацията в Украйна и положението на българската общност там.

Задълбочаването на конфликта в Източна Украйна заплашва да превърне българското малцинство в тази страна в съпътстваща и нелепа жертва.

Според данните на организациите на местните българи в Украйна живеят над 500 хил. наши сънародници.

Най-компактна маса българи живеят в Одеска област – над 200 хил. души. В съседната на военни действия Запорожка област живеят около 50 хил. българи, в районите на военни действия Донецк и Луганск живеят около 10 000 хил. етнически българи.

Гражданската война в Украйна изправи от двете страни на барикадата българи срещу българи. Това е трагедия, към която българската държава не трябва да гледа безучастно. Вече стотици наши сънародници се обърнаха към нас с молба за помощ и настояват за по-активно отношение на българските държавни институции към заплахата за техния живот, нежелаейки да бъдат въвличани в една кръвопролитна гражданска война, за която те не носят никаква вина. Война, в която са загинали вече повече от 40 наши сънародници.

Българите в Украйна обвиняват украинските власти в непропорционална мобилизация на представители на българското малцинство спрямо другите етнически групи, поради което стотици вече са емигрирали в съседна Молдова, а други стотици желаят да получат визи, за да дойдат в България.

Тук те се сблъскват с мудната и неадекватна българска бюрокрация, която бави с месеци удостоверенията за български произход и издаването на визи. За разлика от България други европейски държави като Полша и Унгария издават документи за временно пребиваване в рамките само на 48 часа.

Уважаеми колеги,

Въпреки усилията на международната общност, в това число на водещи европейски държави като Франция и Германия, за спиране на военните действия и намиране на мирно решение на конфликта в Украйна, кризата ще продължи още дълго време, тя може да принуди хиляди наши сънародници да потърсят подслон в родината на своите предци - България.

Възниква въпросът: Готова ли е България да приеме изпадналите в беда наши сънародници?

Трябва ли да гледаме безучастно как загиват етнически българи в една безумна гражданска война? Можем ли да стоим спокойно, когато стотици хиляди наши сънародници са поставени на изпитание и риск и мнозина от тях не само са обърнали погледи към нас, но и ни призовават за помощ?

Не толкова далеч в историята именно бесарабските българи винаги бяха съпричастни, когато България имаше нужда от тях. Хиляди бесарабски българи се биха в опълчението за освобождението ни от турско робство, а по-късно и в Сръбско-българската, Балканската и в Първата световна война, както и в четите за свободата на Македония и Тракия.

Славата на българското оръжие и военни победи се дължи и на бесарабски българи като ген. Данаил Николаев, ген.