Поклон пред подвига на Левски
18.02.2015г.

Стотици се включиха във факелното шествие в столицата в памет на безсмъртния Апостол на българската свобода Васил Левски.

По традиция на 18-и февруари – истинската дата на обесването му - отбелязваме годишнина от гибелта на великия българин, родолюбец и борец за свобода и правда Васил Левски.

Членове, симпатизанти, съмишленици и народни представители от Патриотичния фронт се събраха пред паметника на Левски, от където тръгна шествието. То мина по пътя, по който Христо Хамбарков – клисар на църквата „Св. Петка Самарджийска”, и бъдещият ботев четник Илия Джагаров са пренесли тялото на Апостола от позорните гробища в местността Кюлюците до църквата „Св. Петка Самарджийска”. Там те са извършили препогребение на тялото на Апостола в олтара на храма.

Пред паметната плоча на Дякона, до абсидата на църквата, се отслужи заупокойна молитва, прозвучаха безсмъртните стихове на Ботев и Вазов в рецитал на актрисата Джуни Александрова, както и запис с гласа на писателя Николай Хайтов за величието на Васил Левски. Хайтов бе посветил 15 години от живота си за разкриване на истината около препогребението на Левски и поставяне на паметен знак пред църквата.

На светлината на факлите бяха поднесени венци и цветя от събралото се множество.

Кратко слово произнесе Данчо Хаджиев, заместник – председател на НФСБ. „Левски загина за свободата, за това да я има България. Докато заветите на Апостола са живи, ще я има и родината ни“, каза Данчо Хаджиев и призова да съхраним и предадем спомена за Дякона на идните поколения.

„Нека помним, но и нека следваме с „дързост и постоянство“ призива на Апостола, защото „народната работа стои над всичко“, припомни Хаджиев думите на Васил Левски .