СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ
19.02.2015г.

Ученици от 8 клас на столичното 105 СОУ „Атанас Далчев“ посетиха Народното събрание по покана на депутатите от Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО. Петнадесетте деца, водени от директорката на училището Цветанка Костадинова, подариха на народните представители от Патриотичния фронт препис от тефтерчето на Васил Левски, който те са направили.

Инициатор на срещата точно в деня, в който България отбелязва годишнината от обесването на Васил Левски, е народният представител д-р Султанка Петрова. Тя сподели признателността си към младите хора, които са подели патриотичната инициатива за популяризиране на делото на Апостола. Петрова дари за нуждите на училището историческо помагало от 1933 г., което е преиздадено от ВМРО и се ползва от кабинетите по история.

Учениците се запознаха и разговаряха с председателя на парламентарната група на Патриотите Валери Симеонов и заместник-председателя на парламента Красимир Каракачанов.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обясни пред децата, че тефтерчето на Левски е пример как хората, които се занимават с обществена дейност трябва да са отговорни пред себе си и пред обществото.

По думите му сега е много модерно за някои в кабинетите си да окачат портрет на Апостола на свободата, но в същото време същите тези хора знаят много малко за делото му, а тефтерчето – дори и не са чели.

Левски не може да е мода, защото Левски е кауза, каза Каракачанов. Той се обърна към учениците с благодарност: „Чест ви прави това начинание, и на вас, и на учителите ви, които ви учат да обичате Родината. Радвам се, че сте си направили труда да препишете именно тефтерчето на Васил Левски, а не сте избрали например някой съвременен екшън герой, просто защото е модно“.

Похвално е как тези млади хора, живеещи във века на информационните технологии, са намерили удачния начин да изразят признателност към делото на Левски, каза още Каракачанов. Той допълни, че когато има достойни учители родолюбци, които обичат работата си и възпитават младите хора в патриотизъм и любов към Отечеството, националната кауза няма да бъде забравена.

Директорът на училището Цветанка Костадинова разказа, че с голям трепет децата са влезли за пръв път в сградата на Народното събрание. Тя се обърна към депутатите като им припомни, че хората, които работят в парламента трябва да си дават сметка за отговорността, че съдбата на 7 млн. българи е в техните ръце. Така, както и навремето Левски е написал, че съдбата на 7 млн. българи е в ръцете на българските революционери, каза Костадинова.

Валери Симеонов отдаде заслужени адмирации към делото на децата и учителите от 105 училище. Вие заслужавате уважение, каза той и заяви, че Васил Левски продължава да олицетворява борбения дух на българина именно благодарение на такива патриотични инициативи.