Национална концепция за детско и майчино здравеопазване
24.02.2015г.

От 30 години подобна широка дискусия за проблемите на детското и майчиното здравеопазване не е имало. Това бе единодушното мнение на взелите участие в 1-вия национален форум „България за децата на България“. Инициативата за провеждането му бе на народния представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова с подкрепата на редица неправителствени организации.

Зала „Запад“ на Народното събрание бе изпълнена с експерти в сферата на детското и майчино здравеопазване, а на поканата откликнаха ресорният заместник-министър Ваньо Шарков и секретарят по наука и здравеопазване на президента Ана Мари Виламовска.

Изключително съм доволна от работата и резултатите на кръглата маса, сподели организаторът на дискусията д-р Султанка Петрова. Тя информира, че след два месеца ще се проведе втора работна среща, на която да се представят конкретни предложения за изработване на първата по рода си Национална концепция за детско и майчино здравеопазване.

Целта е да се осигури равен достъп до високоспециализирани медицински услуги на всички пациенти от цялата страна. Така ще се подобри информираността на родителите и децата за ранна самостоятелна превенция на различни заболявания. Предстои изготвяне на анализ за брой преминали през здравната система пациенти, най-често срещани диагнози и брой наложени хоспитализации. Въз основа на него д-р Султанка Петрова се ангажира да предложи методика за подобряване на здравните политики.