ПФ с протест срещу строежа на сметище в с. Баня
27.02.2015г.

На 27.02.2015 год. (петък), от 13.00 часа, „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО”, съвместно със сдружение „Баненска буна 2011“, организира протест пред сградата на Министерския съвет в гр. София, бул. Дондуков № 1.

Протестът е срещу строежа на сметище в разложкото село Баня и намерението на управляващите в общ. Разлог, да извършат необратимо екологично престъпление като погубят едно прекрасно райско кътче с над 72 минерални извора с лечебни свойства.

Въпреки недоволството на местните хора и дългогодишната битка на сдружението и на партиите НФСБ и ВМРО с всички институции, местните управляващи са решили да изградят сметището. Затова, този път протестът ще е насочен към изпълнителната власт, с настояване да се вслуша в справедливия протест на местните хора от Баня и региона и да потърси алтернативна площадка за строежа на депото за отпадъци. То ще събира сметта на четири общини – Якоруда, Белица, Банско и Разлог. За да бъде изградено, ще бъдат изсечени над 160 декара борова гора. Сечта вече е започнала!

НФСБ и ВМРО от години са рамо до рамо с жителите на Баня, в битката им срещу унищожаването на природата, здравето на хората и туризма в района. Националният фронт за Спасение на България организира протести в подкрепа на местните жители от 2013 година, има заведени дела срещу проекта за сметище, съвместно със сдружение "Баненска буна – 2011" и внесени жалби до ръководителите на десетки български и европейски институции.

Лично ангажирани с тема са председателят на НФСБ и съпредседател на ПФ Валери Симеонови, зам.-председателят на НФСБ Данчо Хаджиев, Мария Цветкова - член на НПС на НФСБ, народните представители от ПФ Борис Ячев, Наско Стоянов, Валентин Касабов, Християн Митев и Слави Бинев.

Гражданите имат подкрепата и на евродепутата Ангел Джамбазки, който вече е подал сигнали до ЕК за проверка и спиране на проекта до изясняване на случая. В предишния мандат на ЕП, тогавашния евродепутат Слави Бинев също бе отправил въпроси до ЕК, свързани с нередностите по проекта.

Участие в протеста ще вземат и граждански организации от Ямбол, Самоков и други населени места с подобен проблем. За да подкрепят жителите на Баня, пред Министерския съвет ще пристигнат и хора от Драглище, Добърско, Разлог, Банско, Гоце Делчев, Благоевград и др.

За контакт:
Мария Цветкова, член на Националния политически съвет на НФСБ
0887 887 001