30 ГОДИНИ ОТ КЪРВАВ ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ БЕ ОТБЕЛЯЗАН В БУНОВО
09.03.2015г.

В 11.00 ч. днес, пред мемориала на жертвите на протурския тероризъм на гара Буново, бе отбелязана 30-годишнината от трагедията. По традиция от 8 години насам организатори на поклонението са НФСБ и телевизия „СКАТ”. На отслужената в памет на жертвите зоупокойна молитва присъстваха председателя на ПГ на Патриотичен фронт Валери Симеонов и народните представители от групата: Юлиан Ангелов, Полина Карастоянова, Борис Ячев, Димитър Байрактаров, Султанка Петрова.

За пръв път годишнината почетоха с присъствието си премиерът Бойко Борисов и д-р Петър Москов – министър на здравеопазването. На събитието бяха още евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки както и Янаки Стоилов – зам.-председател на НС на БСП.

Официалните гости и жителите на Буново почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание, на лобното място бяха положени венци и цветя.

Трагедията на гара Буново се разиграва на 9 март 1985 година, когато трима турски терористи – членове на турското национал-освободително движение в България взривяват вагона за майки с деца на бързия влак Бургас-София. В резултат на жестокия терористичен акт, извършен от Емин Мохамедали, Али Аптула Аптула Чакър и Саафет Реджеб Реджеб, загиват 7 невинни, сред които 2 деца. Извършителите са заловени и осъдени на смърт през 1988 г., но очевидци на трагедията и близки на загиналите още помнят ужаса.

"Единствената цел на терористичния акт на жп-гара Буново през 1985г., извършен от турски терористи, е бил етническо противопоставяне и разделение на българското общество в услуга на външна държава", това заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред паметника на жертвите на протурския тероризъм в България. В словото си Валери Симеонов допълни още: "Аз съм изпълнен с оптимизъм и увереност в бъдещето на моята родина, защото днес на това място за първи път дойде министър-председател на Република България, дойдоха почти всички представители на политическите сили в българския парламент и всички заедно прекланяме глави пред безсмислените жертви. Категорично заявяваме, че само обединението е пътят в бъдещето на България. Това обединение около принципите, около идеалите, около интересите на българския народ и българската държава, ще избави България от кризата и ще направи така, че България ще пребъде.

От своя страна министър-председателят Борисов поздрави Валери Симеонов, че по негова инициатива вече 8 години се отбелязва трагичната дата. "Поздравявам Ви и за този мемориал, който сте издигнали, а кървавият атентат е пример от историята, който следва да ни покаже, че никога повече не бива да допускаме подобно нещо".