Бизнесът подкрепи Патриотичния фронт за „мълчаливото съгласие“
18.03.2015г.

Измененията в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които внесе парламентарната група на Патриотичния фронт, получиха одобрение от редица работодателски организации. Предложението да се въведе „мълчаливо съгласие“ ще улесни както гражданите, така и бизнеса.

Това обявиха народните представители от Патриотичния фронт Валери Симеонов, Полина Карастоянова, Борис Ячев и Искрен Веселинов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

Действащата разпоредба на чл. 58 от АПК създава възможност за проявлението на т. нар. „мълчалив отказ“ от страна на административния орган, въпреки че е длъжен да се произнесе в срок по искането за издаване на поискания му административен акт.

В момента от една страна се създава възможност за административен произвол, а от друга води до затрудняване на обжалването на мълчаливия отказ.

Целта ни е институциите да работят по-ефективно, да се сложи край на безотговорното отношение към хората. Нашето предложение е своеобразно начало на дебат за реформи за облекчение на граждани и бизнес, коментираха от Патриотичния фронт.

Според представителите на бизнеса приемането на законовото изменение ще бъде революция в административните услуги.

Народните представители ще проведат консултации с останалите парламентарни групи и се надяват проектозаконът да бъде подкрепен от мнозинството.

Пълен текст на внесеното изменение може да прочетете тук