СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ
25.03.2015г.

Поредна среща, свързана с промени в Административно-процесуалния кодекс, засягащи мълчаливия отказ и мълчаливото съгласие, бе проведена от депутати от Патриотичния фронт в зала „Изток” на Народното събрание. На нея бяха поканени представители на двата големи синдиката у нас - КНСБ и КТ „Подкрепа”.

Чавдар Христов – вицепрезидент на КНСБ, оцени положително предложението на Патриотичния фронт и отбеляза, че този проблем отдавна стои нерешен и неизяснен.

От името на КНСБ свои конструктивни допълнения и уточнения към предложението направи юристът на Конфедерацията Иван Сотиров. Обосновавайки се със случаи от практиката, той изрази мнение, че предложението може да се конкретизира и допълни. Юристът каза още, че в интерес на гражданите ще бъде, ако към него бъде добавен конкретен списък с административни услуги, които да включват мълчаливото съгласие.

По време на срещата стана ясно, че КТ „Подкрепа” също подкрепя инициативата на ПГ на Патриотичния фронт за промени в чл. 58. Юридическият съветник на синдиката д-р Паунита Петрова изложи своята позиция и се присъедини към професионалното мнение на колегата си от КНСБ.

Присъстващите на срещата народни представители от ПГ на ПФ – Валери Симеонов, Димитър Байрактаров, Борис Ячев и Атанас Стоянов изразиха задоволство от проведената със синдикатите среща и благодариха за изказаните мнения. Те подчертаха, че целта на предложения от тях законопроект е да сложат проблема с „мълчаливия отказ“ на масата за обсъждане и така да се положи началото на обществена дискусия за ефективността на администрацията, нейната работа и в същото време – защитата на обществения интерес.

Народните представители са убедени, че промените са наложителни, а в предложението между четенията в зала ще бъдат направени важни допълнения, така че да бъде защитен обществения интерес. Депутатите казаха още, че именно са такава цел вече са провели среща по темата с големите работодателски организации, от които са получили подкрепа, а срещата им със синдикатите е поредната стъпка в хода на дискусията. Народните представители от ПГ на ПФ споделиха, че са наясно с проблемите, които в момента търпят граждани и фирми от страна на институциите заради действащия мълчалив отказ, а целта на предложените промени е администрацията да заработи по-ефективно, а правата на гражданите да бъдат защитени адекватно.