ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА НА ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ
25.03.2015г.

Народни представители от групата на Патриотичния фронт изразиха удовлетвореност от приетите на първо четене днес промени в Гражданско-процесуалния кодекс.

На брифинг в НС Валери Симеонов каза, че целта на предложеннията е да се отърват гражданите и фирмите от омразния чл. 417 и точките 1, 2, 7 и 8 към него, които даваха възможност да се издава изпълнителен лист срещу длъжник, без съдебно заседание и решение. „Това означаваше, че всеки може да бъде жертва на изпълнително дело”, обобщи Симеонов пред журналистите. Освен това, досегашните текстове са били ретроградни и антиевропейски, допълни той.

„Точно 2 месеца изминаха, откакто внесохме поправките”, уточни вносителят Димитър Байрактаров. Той благодари на всички политически сили, подкрепили промените, и подчерта, че е хубаво да се намира консенсус, когато трябва да се решават важни за хората проблеми.

Депутатите от Патриотичния фронт изказаха надежда, че и на второ четене промените в чл. 417 ще получат необходимата подкрепа и ще бъдат приети от Народното събрание, защото те работят в полза на обществото.

На първо четене промените в ГПК бяха подкрепени от 99 народни представители, 3 - ма се въздържаха, а един бе против.