Митев: Национално значими проблеми могат да обединят политическите партии за тяхното решаване
03.04.2015г.

„По-високата събираемост на данъци в хазната се дължи на някои законодателни промени, които бяха извършени в края на миналата година.” Това каза в интервю за Радио К2 депутатът от Патриотичен фронт Христиан Митев по повод данните за повечето приходи – над 830 млн.лв., събрани до момента.

Той изрази подкрепа за идеята тези допълнителни приходи да отидат за намаляване на бюджетния дефицит, вместо да бъдат харчени популистки. Начините това да стане са с вече предприетите съкращения на разходите в държавната администрация и събираемостта на такси, данъци, мита и акцизи, обобщи Митев.

На въпроса защо при очакваната висока събираемост на налозите, бе необходимо взимането на 16-милиарден заем, Митев отговори: „12 млрд. от този заем отидоха за погасяването на стари държавни задължения. Но по отношение на останалите средства, ние от ПФ изразихме резерви те да се използват като един вид „подкрепа” към очаквания бюджетен дефицит до края на мандата на това правителство. Според нас трябва да се акцентира върху по-високата събираемост и по-строга дисциплина на митниците и данъчната администрация.” Митев допълни още, че справянето с ДДС-измамите, например, би донесло много повече приходи, тъй като от там идва и най-големият проблем и теч на средства, които не стигат до хазната.

Той изрази надежда, че, когато става въпрос за национално значими теми и проблеми, политическите партии могат да се обединят около решаването им. По думите му такъв пример има с гласуваните промени в Закона за банковата несъстоятелност, въвеждането на фигурата на временния синдик, както и на промените, приети на първо четене, в Гражданския процесуален кодекс и Наказателния кодекс, с които се дава право на Главния прокурор да защитава държавния и обществен интерес, встъпвайки в граждански дела. „Това са правомощия, които той имаше до 1997 г., но заради казуса „КТБ”, се налага те да му бъдат върнати”, уточни Митев и допълни, че обхватът на тези правомощия, обаче, трябва да бъде прецизиран и ясно разписан, за да не се стигне до залитане в друга крайност, която да дава твърде много права на прокуратурата. Митев заяви още, че между двете четения от Патриотичния фронт ще представят и своите предложения за промени в ГПК и НПК.

„Приветстваме изказването на министър-председателя, който призова цялата администрация, а и всички български граждани да почиват в България.”, каза депутатът от ПФ по темата за туризма у нас в тази трудна за този отрасъл година.

Припомняме, че от Патриотичния фронт отправиха питане към премиера в сряда по повод очаквания спад от 70-80 % на руски туристи у нас. От ПФ настояха за яснота какви мерки ще предприеме правителството в подкрепа на родния туризъм.