Димитър Байрактаров: В България има много проблеми, но ние сме тези, които трябва да ги решават
16.04.2015г.

Голяма част от програмата на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” вече е под формата на законопроекти. Това каза народният представител Димитър Байрактаров в анализ на първите шест месеца от работата на новия Парламент.

„За кратко време бе приет законопроекта за изграждане на оградата по границата ни с Турция, която да предотврати незаконно преминаващите имигранти”, подчерта Байрактаров. Благодарение на Патриотичния фронт бе приет и мораториума върху износа на необработена дървесина, продължи депутатът.

„ПФ за първи път внесе законопроект, който позволи и дебата по изменение на Гражданско-процесуалния кодекс”, каза Байрактаров. „В частност, това е отмяната на чл. 417, който хората наричат „убийствен” и който позволяваше на банки и монополисти да съсипват гражданите”, заяви народният представител от групата на Патриотичния фронт и допълни, че те са внесли и промените в Административно-процесуалния кодекс за уреждането на т.нар. „мълчаливо съгласие”.

И още: „Патриотичният фронт внесе поправки и в Изборния кодекс, като задължителното гласуване и активната регистрация. Все важни неща за българския народ”. Байрактаров припомни, че почти всички политически сили заявиха съгласие и признаха, че задължителното гласуване е необходимо: „Предстои да видим колко са били искрени към хората”.

В съдебната реформа, обаче, нещата боксуват, каза Байрактаров. Според него това се случва, защото на звената в съдебната система сякаш им е по-добре да оставят нещата в това положение. „Ние сме провели срещи с всички фактори в системата, начело с Главния прокурор, и сме внесли законопроекти. Но когато започне някаква промяна, уж всички я приемат, а после я отлагат”, каза още Байрактаров. По думите му, обаче, е позор да оплюваш собствената си държава на международно ниво. Коментарът му е по повод информация в медиите, че заместник-министър от Правосъдното министерство е поискал да продължи европейския мониторинг над страната ни. „В България има много проблеми, но ние сме тези, които трябва да ги решават. Това е нашата родина и ние трябва да се грижим за нея”, категоричен бе Димитър Байрактаров.

Той критикува и пенсионната реформа с думите, че „повишаването на вноските и пенсионната възраст не е реформа”. „Разходно-покривният модел на НОИ е порочен”, заяви Байрактаров и посочи, че моделът трябва да бъде: получаваш в зависимост от собствения си принос.

„Скоро ще бъде готов и цялостен доклад за състоянието на пенсионните фондове, от който е видно, че те всъщност са едни от най-добре работещите публични дружества в България”, каза още депутатът. Почти 2 милиарда е доходността на тези фондове.

Основният проблем на българското здравеопазване се нарича кражби и източване на средства, категоричен бе Байрактаров. За да прекъснем това източване, трябва да засилим контрола, каза той и допълни: „Една от порочните практики е всички харчове да се регламентират чрез наредби. Никой не знае какви точно заболявания влизат в т.нар. основен и допълнителен пакет, например. Затова подготвихме законопроект, който урежда всички болести да бъдат приложения и неразделна част от закона, гласуващ се в НС. Стига сме си играли на наредбички, нещата трябва да са точно и ясно регламентирани.”