СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ
22.04.2015г.

Декларация от името на парламентарната група на Патриотичен фронт бе прочетена днес на нарочна пресконференция в зала „Запад” на Народното събрание от председателя на групата Валери Симеонов. Повод за искреното възмущение на народните представители, отразено в текста на документа, бе състоял се на 18 април 2015 г. концерт в зала „Св. София” на Народното събрание - сградата на пл. „Батенберг“.

„Концертът” бил съчетан с молитви и с подчертано религиозен характер. Организаторите от Главното мюфтийство и Център за цивилизацията на Балканите поканили посланика на Турция у нас, а събитието е предавано от турски телевизионни и онлайн медии. Обявените от българска страна медийни партньори - БТА, БНР и БНТ, не го отразили, подчертаха представителите от ПФ.

„Ние, народните представители от коалиция „Патриотичен фронт”, сме изключително разтревожени от факта, че в българския парламент неофициална делегация от Република Турция провежда религиозно мероприятие, за отразяването на което е ангажирана националната телевизия на Турция с директно излъчване по всичките ѝ канали и с директна мултимедийна платформа в сайта на едно от 130 регистрирани изповедания в Република България. Буди учудване, ако не неодобрение, фактът как обществените медии на България са въвлечени в едно сектантско ислямско изявление на култ към пророка Мохамед, което е практика само в Турция и наложен ритуал от неосманската политическа върхушка в южната ни съседка. Целият ислямски свят отрича култа към пророка Мохамед, както това е и основната доктрина на отрицание на идолопоклонничеството в исляма”, се казва в декларацията на Патриотичния фронт.

Спекулативното излъчване от зала на българския парламент явно цели да покаже на целия ислямски свят, че у нас институцията може да се използва за религиозни цели, коментира Валери Симеонов.

Той оцени проявата като организирана провокативна акция не само от ДПС, но и от турската страна, защото начинът на провеждане имал за цел да покаже, че България е част от старата Османска империя.

Заместник-председателят на ПГ на ПФ Валентин Касабов бе възмутен от факта, че вместо концерт, доста време от проявата е отнело четенето на сури от Корана на неразбираем за българите език. Ние не знаем какво точно бе прочетено: дали, че неверниците трябва да бъдат изтребвани, или че жената е второ качество човек, а когато е непокорна, трябва да бъде наказана, коментира Касабов.

Позицията на Юлиан Ангелов – секретар на ПГ е, че българският парламент не е място за религиозни прояви. Този акт е дори обиден, провеждайки се в дните на традиционните православни Великденски празници. Ние нямаме нищо против другите религии и общности, но на територията на българския парламент е недопустимо да се случват подобни неща, заключи Ангелов.

Според ръководството на Народното събрание се оказва, че всеки може да ползва залата на „Батенберг”, ако е заплатил сумата от 1500 лв. за ден и 900 лв. за половин ден. В това народните представители от Патриотичен фронт съзират недопустим пропуск в организацията на работа на парламента и затова ще предложат съответни промени, обяви Валери Симеонов.

Народните представители информираха журналистите, че единствено в репортаж на телевизия „Скат”, качен на сайта на телевизията, могат да видят ужасяващите кадри, на които в сградата на българския парламент се четат молитви от Корана.