НС да осъди изтреблението на българите в Османската империя
07.05.2015г.

Декларация за признаване и осъждане изтреблението на българите в Османската империя през периодите 1396 - 1878 и 1903 – 1922 г. са внесли от Патриотичния фронт. Това бе обявено днес на пресконференция в Парламента от народните представители Валери Симеонов, Искрен Веселинов и Христиан Митев.

В текста се предлага Народното събрание да признае неравноправното положение на българите през посочените периоди, настъпило в резултат на политиката на унищожаване на българската нация, провеждана от Османската империя, чрез насилствени методи. Най-разпространени сред тях са били ислямизацията чрез убийства, заплахи, кръвен данък, отвличания на момичета и момчета, политически и икономически репресии, както и дискриминация чрез закони, гарантиращи обезправяването на християнския български етнос, спрямо турците и мюсюлманите в империята.

Връх на насилието и издевателствата е потушаването на Априлското въстание през 1876 г., когато хиляди българи православни християни, които са се противопоставили на Османската империя са били убити само заради етническия си произход и изповядваната от тях религия, се посочва в Декларацията.

В Мотивите на народните представители са цитирани редица конкретни примери, дати и събития в подкрепа на искането им. Подчертава се, че унищожаването на българската нация се извършва през целия петвековен период на робство, като според становището на различни учени броят на жертвите е около 5 000 000 души. Като най-ярък пример на унищожаване е Баташкото клане, когато от турския башибозук са избити около 5 000.

Председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов изрично подчерта, че с предлагането на подобна Декларация се цели морално признание, а текстът е така предложен, че да не създава конфронтация, а да обедини подкрепата на максимален брой народни представители. От ПФ предлагат още датата 17 май да бъде обявена за ден на изтреблението на това население.

Валери Симеонов напомни още пред журналистите, че за пръв път подобна декларация е била предложена от НФСБ в Общинския съвет на Бургас и тя е била приета с подкрепата на ГЕРБ и СДС. В последствие се приема и от общинските съвети в други градове и така датата е включена в културния календар.

Приемането на подобни декларации има морален характер, те нямат юридически или икономически последици в случай, че наследници решат да търсят правата си, напомниха народните представители от Патриотичния фронт. Но „тези исторически факти предопределят голямото обществено значение и чувствителност по темата за геноцида, извършен спрямо предците ни, между които хиляди жени и деца. Отговорността ни пред тяхната памет ни задължава да припомним на света за тези злодеяния”, са записали в текста вносителите от ПГ на ПФ.