Промяна в закона ще спре феномена „деца раждат деца“
14.05.2015г.

На брифинг в Народното събрание Патриотичният фронт представи проекта си за промяна в Закона за семейните помощи за деца. На срещата с журналистите народните представители от парламентарната група на Патриотите Искрен Веселинов, Димитър Байрактаров и Христиан Митев изложиха мотивите си за промяна на закона.

Преодоляване на синдрома „деца раждат деца“, подпомагане отглеждането на децата в здрава семейна среда, насърчаване на отговорното родителство и въвеждане на непарични помощи - учебни пособия, дрехи или други стоки и услуги, които ще окажат пряк ефект върху жизнения статус на детето. Това са част от предлаганите промени.

Не можем да бъдем безучастни зрители на това как деца раждат деца и с мълчанието си да поощряваме този порочен модел, заяви Димитър Байрактаров. Той допълни, че законопроектът е направен така, че да бъде обвързан с Конвенцията на ООН за защита правата на детето.

Искрен Веселинов посочи, че с оглед демографската криза в България децата наистина са от изключителна важност и трябва държавата да се грижи за това те да живеят и учат в благоприятна среда. Трябва да се поощрява отговорното родителство, каза той.

С предлаганите промени ще се насърчи 3-детният модел и ще се прекрати уродливата практика на маргинални групи от обществото да раждат деца с единствената цел да получават социални помощи.

Предвижда се органът, който да следи за спазването на закона, да е Министерски съвет, а промените да влязат в сила от началото на 2016 г. Така ще има възможност финансовото му обезпечаване да е заложено в държавния бюджет за следващата година.