Изменения в Закона за политическите партии, предложени от Патриотичния фронт
26.05.2015г.

Изменения в Закона за политическите партии, предложени от Патриотичния фронт, предвиждат значително намаляване на държавната субсидия, която получават политическите партии и формации, както и въвеждане на таван за размера на субсидиите.

Ако промените бъдат приети, стойността на държавната субсидия на година за един получен глас ще бъде близо два пъти по-ниска – а именно 6 лв. Общата сума, която ще получават партиите да не надвишава 3 милиона лева, предлагат също от ПФ. Към момента има политически сили, които получават над 10 милиона лева.

Според вносителите на проектозакона сегашното оценяване на един глас на 11 лв. е необосновано, предвид че България е най-бедната страна в Европейския съюз. Те се аргументират именно с практиката в останалите страни-членки, където партиите получават средно по 3.5 евро за един избирател.

В мотивите си от Патриотичния фронт добавят, че на последните парламентарни избори действителните гласове за партии и коалиции с над 1% от гласовете са 3 144 038 лв., а разходът на бюджета е 34 584 418 лв. При намаление на субсидията на 6 лв. на глас и въвеждането на таван от 3 млн. лв. ще са нужни 15 396 120 лв. от бюджета за държавна помощ на партиите.

Предлаганите законови изменения ще освободят финансов ресурс, който ще бъде насочен към други разходни пера.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов коментира, че в ситуация на икономическа криза е редно да се правят икономии. Според него е по-добре да бъдат намалени парите на партиите, отколкото да бъдат съкратени служители и работници.

<а href="http://parliament.bg/bills/43/554-01-100.pdf" target="_blank">Пълен текст на проектозакона