ДЕКЛАРАЦИЯ ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА „ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ“
27.05.2015г.

Председателят на ПГ "Патриотичен фронт" Валери Симеонов прочете декларация от трибуната на Народното събрание, в която заяви, че търпението на Патриотичния фронт към това управление е на изчерпване. Симеонов постави и срок до 1 юли, когато, ако не бъдат изпълнени конкретни приоритети от управленската програма на страната, Патриотичният фронт ще оттегли подкрепата си към правителството.

Ето и текста на Декларацията:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

На 23 май 2015г. България беше разтърсена от поредния сблъсък на етническа основа, породен от тривиален битов скандал. В центъра на село Гърмен, благоевградска област, няколкостотин цигани от съседния квартал „Кремиковци” на с. Марчево извършиха брутален побой с брадви, камъни, сопи и други подръчни оръжия над само няколко български граждани на селото. Пристигналите на мястото органи на реда не са успели да попречат на побоя, който по щастливо стечение на обстоятелствата не завършва със смъртни случаи.

За пореден път законността и елементарните норми на обществено поведение са брутално нарушени от самозабравила се тълпа цигани и за пореден път Родината е изправена пред тежкия проблем на съжителството на големи групи от хора, нарушаващи законите на страната, срещу малка група сънародници, чиято единствена вина е, че изискват спазването на закона от всички. За пореден път сме свидетели на безсилието на държавата. Рискът от ескалация на напрежението и етническото противопоставяне е повече от очевиден. Признакът на Катуница и масовите антиромски протести отново заплашват крехката стабилност на Родината ни.

За нас като политици е наложително спешно да изясним дълбокия генезис на събитието и да вземем всички необходими мерки за противопоставяне на опитите за дестабилизация.

Какъв е безспорният език на фактите, предхождащи събитието:

Така нареченият кв. „Кремиковци” се състои от изградени в продължение на десетина години незаконни постройки, неотговарящи на елементарните хигиенни и строителни изисквания. Главна заслуга за създаването на този квартал има управляващият общината от 1999г. местен дерибей Ахмед Башев. В качеството си на представител на ДПС и други партии, той целенасочено е привлякъл и „настанил” няколкостотин цигански семейства от други райони на страната, за да осигури техните гласове в своя подкрепа на всеки следващ избор.

Когато през 2011г. РДНСК издава заповед за премахването на незаконните постройки, Общинският съвет приема решение за търпимост на същите, без да има такова законово право. Мъгливата формулировка обаче е достатъчна за държавните служители да не завършат започнатото. Сегашната кметица Минка Капитанова (отново от ДПС) обещава от екраните на всички телевизии, че ще вземе необходимите мерки за спазването на закона, но свенливо заобикаля въпроса защо до момента не е предприела необходимото и е допуснала ескалацията на напрежението и избухването на сегашния конфликт.

Явна е дългосрочната стратегия на ДПС за разделянето и противопоставянето на българското общество в името на техните теснопартийни цели за увеличаване участието си във властта. В резултат обаче не само в Гърмен, но и в стотици хиляди населени места, резултатът от политиката на разделяне и внушаване на циганския етнос, че той има само права, а не задължения към обществото, води до чувството на безнаказаност и претенции към обществото, а от там към брутално погазване на законите на страната. За живеещите в кв. „Кремиковци” на с. Марчево кражбата се е превърнала в основно препитание и посегателствата върху чужди имоти и собственост са станали ежедневие. Няма неограбена къща и в много други села и квартали на България. Чувството за безнаказаност и убеждението, че обществото е длъжно да ги обслужва и да им плаща сметките, защото са от „малцинствата”, води до по - тежки и ужасни престъпления, като убийството на възрастни хора в домовете им, трагичния случай с 23-годишната Вероника Здравкова, пенсионера от Правец, непреставащите нападения над екипи на Бърза помощ в циганските махали, независимо от обещанията за предприемане на нужните мерки от Министерството на вътрешните работи и много, много други. Точно това брутално и ежедневно погазване на законите на страната и усещането за беззащитност и изоставеност от държавните институции за тези, които плащат своите данъци и спазват законите на страната, е причина за задълбочаващото се разделяне на нацията и увеличаващ се риск от масови вълнения. Такива на каквито сме свидетели в Гърмен.

По тази причина една от основните задачи, заложена в програмата на коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО” е борбата с битовата престъпност. Тази задача е един от приоритетите, които Патриотичният фронт постави като условие за подкрепа на настоящото коалиционното правителство. Така в приоритет 20, т.6 са заложени мерки за ограничаване на битовата престъпност, полицейско присъствие в населените места със завишена концентрация на нарушения и видео наблюдения в критичните райони. Този приоритет е подкрепен с четири конкретни цели. За съжаление, през изминалия седем месечен период на управление Правителството не извърши нищо от записаната програма за „Стабилно развитие” по този приоритет. Без резултат останаха исканията и настояването на Патриотичния фронт за предприемане на мерки за изпълнение на този раздел, поставени както на консултативни съвети, така и на ежеседмични съвещания на партиите, подкрепящи Правителството. Заедно с натрупани