СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ
28.05.2015г.

На пресконференция в Народното събрание депутатите от Патриотичния фронт Емил Димитров – Ревизоро и Христиан Митев оповестиха, че са внесли предложение за изготвяне на правила и процедура във връзка с избор на управител на Българската народна банка.

Инициативата на патриотите е подкрепена и от депутати от парламентарните групи на БСП, АБВ, Атака и БДЦ. Общо 16 народни представители са се подписали под предложението, което вече е внесено в деловодството на Парламента.

Според Емил Димитров в момента се подхожда по изключително несериозен начин. "Няма обявени правила и процедура за приемане на документите на кандидатите за управител на БНБ. В момента шефът на финансовата комисия Менда Стоянова развежда един кандидат – Димитър Радев, и го представя пред различните парламентарни групи. Трябва ли да познаваш лично г-жа Стоянова, за да може да кандидатстваш за длъжността", запита той.

"Редно е да има 14-дневен срок за прием на документи на кандидати за гуверньор на БНБ, които да се подадат по съответния ред", посочи Димитров. "Трябва да има и изисквания за представяне на концепция за управлението на Банката, защото тя ще се разпорежда със съществуващите в страната 29 банки. А също да бъде представен и екип от кандидата", допълни депутатът от ПФ.

Освен това, според народните представители от Патриотичния фронт, трябва да има изработени правила как да се действа, ако управителят на БНБ не изпълнява качествено функциите си. Те напомниха за патовата ситуация от лятото с Иван Искров и скандала „КТБ“.

"Ние искаме да се случи най-добрият информиран избор и това може да стане само с наличието на ясни процедурни правила", посочи Емил Димитров. Запитан за представяния от ГЕРБ кандидат за поста, Ревизоро обясни, че коментарът му по основни въпроси е бил крайно незадоволителен. Според него това може да е знак, че този кандидат не познава добре ситуацията.

ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА НА ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ