Депутати искат прокурорска проверка на кмета на Пловдив
18.06.2015г.

Сигнал за проверка на кмета на Пловдив Иван Тотев внасят народни представители от Патриотичния фронт. Това обявиха днес на брифинг в Парламента депутатите Борис Ячев и Валентин Касабов. Искането за проверка е адресирано до главния прокурор Сотир Цацаров, до министъра на финансите Владислав Горанов и до парламентарната комисия по корупция, конфликт на интереси и етика, които трябва да проверят действията на кмета.

Народните представители се усъмнили в законността на сключен договор за строителство на нова спортна зала „Колодрум”, която в хода на изграждането си е повишила цената си над 10 пъти – от 7 милиона лева до над 60 милиона, каза Борис Ячев. „Буди притеснение начина, по който се завишават стойности. А случайно ли е това, че фирмата, която основно печели поръчките в Пловдив, е близка до майката на градоначалника Тотев и е дала на семейството заем от 1 милион лева?!”, питат депутатите. Те съзират схема, по която по идентичен начин се увеличават многократно стойностите на вече спечелени за изграждане обекти. Затова настояват прокуратурата и други институции да проверят решенията на Общинския съвет в Пловдив.

Според народния представител Валентин Касабов, няма как с кметска заплата от около 1300 лева пловдивският кмет да се сдобие с 9-етажен хотел, къща с разгърната площ от 400 кв. м. и имоти в съседна Гърция.

Редно е както прокуратурата разследва кмета на Пазарджик, така да се заинтересува и от имотното състояние на фамилията на Тотев, който бил написал всичко на майка си, казаха народните представители и добавиха, че предстоят още разкрития и за други странно богати кметове в страната.