ПФ: С организационни мероприятия МВР няма да пребори битовата престъпност
16.06.2015г.

Патриотичният фронт настоява за провеждането на консултации между парламентарно представените партии и МВР заради проблемите с битовата престъпност у нас, както и свикване на Съвета за национална сигурност. Това поискаха днес народните представители от ПФ в нарочна декларация, която бе прочетена от председателя на парламентарната група Валери Симеонов.

„За пореден път Родината ни се размина на косъм от мащабен етнически конфликт, за какъвто Патриотичният фронт предупреди от трибуната на Народното събрание през месец декември 2014, месец февруари 2015г. и последно на 27 май 2015г., след събитията в село Гърмен.”, се казва още в декларацията, в която депутатите от ПФ поискаха още незабавни мерки и действия от страна на МВР за овладяване на циганската престъпност, а не единствено провеждането на „организационни мероприятия”.

От Патриотичния фронт са категорични, че МВР трябва да изработи дългосрочна стратегия за овладяване на престъпността сред циганския етнос, включваща предимно полицейски мерки. „Основната роля трябва да играе държавата с нейните институции, а не да се търсят компромиси в преговори с цигански тартори, представители на престъпния свят или собственици на заложни къщи.”, се казва още в декларацията, в която от ПФ предлагат да се засили ролята на районните управления на вътрешното министерство и най-вече на районните инспектори, както и да се възстановят дежурните пунктове на МВР в големите гета и криминогенни райони.

Какво още се казва в декларацията четете по-долу:

Д Е К Л А Р А Ц И Я

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

За пореден път България стана полесражение на етнически размирици. Точно три седмици след сблъсъците в село Гърмен, Благоевградска област, избухна нов конфликт между цигани и българи, този път в столицата в кв. „Орландовци”. Поводът е същият! Силна музика от спрян автомобил, размяна на реплики и озверяла тълпа, въоръжена с брадви, колове, ножове и други, дотърчала, за да накаже направилите забележка. Проблемът в Орландовци има своята предистория, която сме длъжни да припомним: На 17 януари 2011г. общинският съветник Ангел Джамбазки внесе искането на 3 000 жители на кв. „Орландовци” за провеждане на местен референдум за събаряне на незаконните постройки в квартала и изселването на незаконно пребиваващите там пришълци. Столичният общински съвет отказа провеждането на референдум, а районният кмет не взе никакви мерки по събарянето на незаконните постройки.

Сега, за пореден път по щастлива случайност няма смъртни случаи. За щастие не само на потърпевшите, но и на цяла България, тъй като фатална развръзка би довела до втора Катуница, а именно масови нападения над цигански махали, гета и квартали. За пореден път Родината ни се размина на косъм от мащабен етнически конфликт, за какъвто Патриотичният фронт предупреди от трибуната на Народното събрание през месец декември 2014, месец февруари 2015г. и последно на 27 май 2015г., след събитията в село Гърмен.

Цитирам: „За пореден път законността и елементарните норми на обществено поведение са брутално нарушени от самозабравила се тълпа и за пореден път Родината е изправена пред тежкият проблем на съжителството на големи групи от хора, нарушаващи законите на страната, срещу малка група сънародници, чиято единствена вина е, че изискват спазването на закона от всички. За пореден път сме свидетели на безсилието на полицията. Рискът от ескалация на напрежението и етническото противопоставяне е повече от очевиден.”

Горният цитат прочитаме трети път от трибуната на Народното събрание, тъй като до момента няма резултат. Това бе причината на 27 май 2015г. Парламентарната група „Патриотичен фронт” да постави въпроса за борбата с битовата престъпност, като едно от седемте условия, за да продължи подкрепата към Правителството.

За съжаление, извършените до момента действия в посока овладяването на битовата престъпност са на фаза организационни мероприятия, без да е налице очакваното от целият български народ засилване на полицейското присъствие в криминогенните райони. Без такова присъствие поведението на престъпният контингент ще остане неконтролируемо и непредвидимо.

Дебело подчертаваме, че част от представителите на циганският етнос полага неимоверни усилия да живее според закона, да образова децата си и да се приобщи към българския народ, въпреки огромните трудности произтичащи от обкръжението им в гетата и циганските квартали. Усилия, които държавата трябва да стимулира и поощрява.

Наясно сме и с дълбоките политически причини, създаващи чувството за безнаказаност у този етнос. Знакови бяха обещанията на Ахмед Доган в Столипиново, че ако гласуват за ДПС, циганите ще бъдат освободени от плащането на ток и вода, което беше последвано от масовото купуване на цели махали и квартали, с нарастващи в годините суми, от десетниците и стотниците на противоконституционната и протурска партия. Това допринесе за допълнително капсулиране и противопоставяне на циганския етнос спрямо българския народ.

Патриотичният фронт счита, че е крайно наложително МВР да изработи дългосрочна стратегия за овладяване на престъпността сред циганския етнос, включваща основно полицейски мерки.

С това изразяваме своето категорично несъгласие към опитите за представяне на сблъсъците като проява на социално напрежение. Нямало е случаи тълпи въоръжени с брадви и сопи да скандират „искаме работа”, „искаме образование” и между крясъците „смърт на българите” д

ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА „ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ”