ПФ ВРЪЧИ НА КАЛФИН МЕМОРАНДУМ ЗА ДЕМОГРАФСКИТЕ ПРОБЛЕМИ
27.06.2015г.

По идея на ПГ „Патриотичен фронт” днес в сградата на Народното събрание се проведе среща между министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин и парламентарната група. На срещата присъства зам.-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, зам.-председателят на ПГ на ПФ Искрен Веселинов и народни представители.

Основна дискутирана тема бе демографската политика и съществуващият демографски срив в България. „На министър Калфин е връчен Меморандум от 28 страници, в който са анализирани проблемите на демографската криза и са предложени мерки за справянето с нея”, обобщи след срещата зам.-председателят на парламентарната група на ПФ Искрен Веселинов. Той добави, че целта е била да се започне по-системен дебат по проблемите, тъй като населението на страната намалява пагубно с по 8-9 души на час.

Според думите на Ивайло Калфин, демографската политика е една от важните и изисква дългосрочни и планови действия. Министърът смята, че трябва да има дебат в Парламента по проблемите, а Меморандумът може да добие формата на парламентарен документ. „Дискутирахме възможните пътища за разрешаване на проблема, възможностите за труд, работа, бизнес, но е много трудно да се говори за демографска политика, без да се повиши качеството на живот.”, коментира Калфин. Според него в темата се включват, освен доходите и заплатите, още образованието, здравето…Затова са били коментирани и възможни мерки за привличане на квалифицирани специалисти там, където има места, както и възможности за стимулиране на заетостта в селските райони. „В краткосрочен план обаче няма начин да се реши проблема с демографската криза”, обясни министър Калфин. Той благодари за инициативата, анализа и идеите на Патриотичния фронт и добави, че Меморандумът ще влезе в годишния план за действие и ще се превърне в документ – част от политиката на управляващата коалиция.

Област за прикачени файлове