ТВ СКАТ и Патриотичният фронт почетоха 13-та годишнина от кончината на великия Николай Хайтов
30.06.2015г.

Навършиха се 13 години от смъртта на големия български писател и патриот Николай Хайтов. Автор на първата българска книга за опазването на българската гора „Бодливата роза”, на най-превежданите български книги – „Диви разкази” и „Шумки от габър”.

По този повод народни представители от Патриотичния фронт, ТВ СКАТ, съмишленици и симпатизанти се поклониха пред паметта на този велик българин и поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на Хайтов в Борисовата градина в столицата. Актрисата Галина Асенова прочете част от произведението „Бодливата роза”, което „боде” силно и осезаемо и днес.

„Хайтов е духовният водач на партия „Национален фронт за спасение на България” и на Патриотичния фронт. Той е велик писател, драматург, сценарист. Той е и велик политик, който набеляза проблемите в нашето общество, но и техните решения.” Това каза съпредседателят на Патриотичния фронт и председател на НФСБ Валери Симеонов. „Тук сме се събрали като хора, които продължават неговото дело и аз се гордея с това!”, допълни Симеонов.

„Имаме ангажимент към българското общество. Ако не се опитаме да спрем разграбването на държавата ни, след 2 – 3 години може да е късно.” Това каза в словото си пред паметника на Хайтов Красимир Каракачанов, съпредседател на ПФ и лидер на ВМРО. „Мечтая за деня, когато великаните, стълбовете на българщината, като Вазов и Хайтов ще бъдат изучавани, за да полагат основите на нацията ни. Ако обществото ни познаваше по-добре класиците на българската литература, може би щяхме да бъдем по-добри и национално солидарни”, каза още Каракачанов.

На събитието прозвуча и речта на самия Николай Хайтов. Реч, която звучи актуално и днес. „Всеки народ е ценен със своята самобитност”, казваше той. „Онова, което отличава българина от всички останали народи, традиционните духовни ценности, сега се затриват”. Това е духовен геноцид, казва патриотът и предупреждава, че само националното самочувствие може да ни опази от погубването на историческата ни памет и гордост.

„Заветът на Хайтов няма да изчезне. 13 години сме тук и ще продължаваме да бъдем, докато сме живи. Хайтов ни показа как да браним родното и ние ще продължаваме да го правим, напук на враговете на България”, каза още Валери Симеонов.

„Започна новото Възраждане на България и началото му постави самият Николай Хайтов. Ние не можем да отстъпим от посоката, която той ни даде. От надеждата, че България ще я има вечно така, както ще останат вечни и неговите слова.”, заяви и зам.-председателят на НФСБ и ПГ на ПФ Валентин Касабов.

Пред паметника на Хайтов прозвуча и любимата песен на писателя „Руфинка болна легнала” в изпълнение на гайда. А събралото се множество почете паметта му с дълбок поклон и минута мълчание.