СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ
03.07.2015г.

Патриотичният фронт продължава да подкрепя програмата за стабилно управление на настоящото правителство, като през следващите три месеца ПФ ще упражнява строг контрол по незадоволителното решение на проблема с етническата престъпност, с цената на тока и с прекратяване на злоупотребите в бранша.

Това стана ясно на пресконференция на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“, която бе проведена днес в Народното събрание.

Припомняме, че изтече едномесечният срок, поставен от Патриотите към правителството, в който трябваше да се предприемат спешни мерки по седем основни точки, повечето от които са залегнали в програмата на кабинета.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обясни подробно какво е свършено и каква е оценката на Патриотите по поставените за решаване проблеми. Той уточни, че през последния месец са били проведени поредица срещи с министър-председателя и ресорните министри по поставените проблеми и от ПФ са направили обстоен анализ.

Приемаме изпълнението за задоволително по точката за разрушаване на незаконните постройки в Гърмен, ясно е че трябва да бъдат спазени законовите срокове, но приемаме, че е започнала работа по този въпрос, каза Симеонов.

Във връзка със защитните съоръжения по границата с Турция стана ясно, че в последните дни има възстановен участък. Изготвен е график за изграждане на трасе с дължина 132 км, приключили са процедурите по проектиране. Остава да се случи реалното изграждане. Министерството на финансите е превело към областните управи 30 млн. лв., които са за строежа. По този въпрос Патриотите приемат изпълнението за задоволително и ще продължат да упражняват контрол.

Задоволително е според ПФ и разрешението на проблема с незаконната сеч и износ на необработена дървесина. Първо е издадена заповед за удължаване на срока на мораториум, което е дало време и Народното събрание вече е приело необходимите законови промени за спиране на незаконната сеч и износ.

По темата, поставена от Патриотичния фронт, за промени в Избирателния кодекс стана ясно, че с останалите парламентарни групи, подкрепящи правителството, е съгласувано провеждане референдум за задължително гласуване заедно с местните избори на 25 октомври. При положение, че резултатът от референдума е отрицателен за въвеждане на задължително гласуване, веднага след местните избори ще бъдат внесени законови промени, чрез които да бъда въведена на активна регистрация на изборите. От ПФ смятат това за задоволително и ще продължат да поддържат връзка с ресорните органи, от които зависи честността на изборите и спиране на нарушенията по време на вота.

Има споразумение внесеният от Патриотичния фронт законопроект за българите в чужбина да бъде подкрепен в зала от ГЕРБ и РБ. Законопроектът е приет единодушно на заседанието на ресорната комисия.

Битовата етническа престъпност е проблем, по който от Патриотичния фронт смятат, че предприетите към момента мерки нямат задоволителен ефект.

Симеонов информира, че са поканили представители на българските партии в НС на среща с ръководството на МВР, която се е провела на 19 юни и е дискутиран проблемът. Вчера пък е получен поисканият от патриотите доклад от министъра на МВР – в него има анализ на етническата престъпност по региони.

Мнението на ПФ е, че трябва повече кадрови и финансов ресурс да се насочи за справяне с дребната битова етническа престъпност.

Също като незадоволително е изпълнението по поставения въпрос за цената на електроенергията. Единствено е постигане отлагане с един месец, което не решава проблема.

Докато не бъдат прекратени кражбите в сектора, недопустимо е да се увеличава цената на тока за потребителите и за бизнеса. Патриотите са подготвили и специален закон срещу злоупотребите в т.нар. американски централи – „Марица изток“ 1 и 3 и предстои внасянето му, поясни Валери Симеонов.

Ето пълния подробен доклад на Патриотичния фронт:

Поредния сблъсък на етническа основа породен от тривиален битов скандал в община Гърмен, както и изтичането на първите 6 месеца от управлението на Правителството на Бойко Борисов, станаха конкретният повод за анализ на работата на управляващото мнозинство.

По тази причина „Патриотичен фронт” на 3 юни 2015 г. излезе с декларация, в която постави 7 условия на Правителството, като почти всички бяха заложени в Програмата за Стабилно развитие на Република България 2014-2018г. подписана и от „Патриотичен фронт”, и по които приоритети не бе извършено почти нищо. Условията за продължаване на подкрепата на „Патриотичен фронт” бяха следните:

1. Незабавно премахване на всички незаконни постройки на територията на кв.Кремиковци, с.Марчево, общ.Гърмен, за които е приключила процедурата по премахване. Ангажиране на институциите да завършат законовите си задължения по установяването на законосъобразност на останалите постройки и превеждането на нормите на ЗУТ в действие. Пълна ревизия на законността на строежите на територията на цялата страна.

2. Започване изграждане на защитни съоръжения и възстановяване на увредените участъци от тях.

3. Завършване на необходимите законови нормативни промени за ограничаване незаконната сеч и износ на дървесина.

4. Разглеждане в комисии и гласуване в Пленарна зала на текстовете предложение от „Патриотичен фронт” в ЗИД на избирателния кодекс с цел противодействие на купения и етнически манипулирания вот.

5. Решаване на институционалните проблеми свързани с българските общности зад граница. Приемане на промените предложени от