Валери Симеонов: Патриотичният фронт няма да се разпадне, като парламентарна коалиция
13.09.2015г.

Валери Симеонов, председател на ПГ ПФ, председател на ПП НФСБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване на Канал 3 „Беновска пита”, заяви позиции по следните теми:

Работата на Патриотичния фронт в Народното събрание.

Валери Симеонов заяви, че има сигнали и примери, че сегашното управление се отнася с по-голяма грижа към решаването на проблемите. Той продължи, че ПФ също има принос за това, като изтъкна разкритията, които са направили за злоупотреби в енергетиката, отстраняването на кадри на ДПС от властта, продължава и строежът на оградата по границата с Турция, постигнат е мораториум върху износа на дървесина. Валери Симеонов изтъкна, че са постигнати успехи и в борбата с битовата престъпност, засилено е полицейското присъствие в малките населени места, сериозен е и приносът на ПФ за събаряне на незаконните постройки в Гърмен. „Не на последно място, гордея се и с приемането от Народното събрание на решение за осъждане на арменския геноцид!“, добави той. Не се ли самоуспокоявате и не си ли търсите оправдание за това, че продължавате да сте в парламента и да подкрепяте тази коалиция?“, попита водещата Илиана Беновска, Валери Симеонов подчерта, че ПФ не подкрепя коалицията, а нейната програма и добави: „Няма нужда да си търся оправдание, че се опитваме да правим това, за което хората са ни избрали.“.

Борбата с битовата престъпност.

Валери Симеонов беше категоричен, че няма никаква заблуда, че битовата престъпност ще се пребори лесно. Той продължи, че това трябва да бъде основна задача на всяко правителство по време на цялото му управление. Съпредседателят на ПФ обясни, че основният акцент е върху борбата с битовата престъпност, която е най-силна в районите, където има ромско население. Помолен да коментира ситуацията в Гърмен, Валери Симеонов беше категоричен, че има закони и процедури и ПФ държи законът да се спазва. „Ние не искаме да се събарят незаконни къщи заради това, че са обитавани от цигани, ако са законни, нека да си останат!“, заяви Валери Симеонов и на свой ред попита: „Вие смятате ли, че щеше да бъде съборена и една къща, ако не беше ултиматумът на ПФ?“. Илиана Беновска отговори: „Вие допринесохте, и може би това беше необходимата доза катализатор, която трябваше да се внесе в ситуацията.“.

Бежанската вълна към Европа.

Валери Симеонов определи бежанската вълна като преселение на народите и добави, че по-голямата част от тези хора са авантюристи, които търсят по-добри условия за живот. Страната ни също е под угроза. „Ние правим всичко, което е възможно, за да защитим свещените граници на България!“, категоричен беше съпредседателят на ПФ. Той добави, че от Патриотичния фронт държат колкото се може по-скоро оградата да бъде завършена.

Какви изисквания ще има ПФ към антикорупционния закон на Меглена Кунева?

Валери Симеонов беше категоричен, че ако бъде внесен отново в същия вид, от ПФ отново няма да го подкрепят. Той продължи, че на първо място трябва да бъдат премахнати анонимните сигнали. Второто нещо, с което не са съгласни, е назначаването на директора на Бюрото от министър-председателя.

Представянето на НФСБ на местните избори.

Валери Симеонов заяви, че очаква НФСБ да се представят по-добре от 2011 година, когато са били партия само на 2 месеца. „Ще имаме общински съветници и кметове, но не съм по прогнозите, защото много често българският избирател е непредвидим – лесно се купува!“, добави той. На въпроса защо НФСБ се явява отделно от ВМРО и означава ли това разпадане на ПФ Валени Симеонов отговори, че НФСБ изпълнява желанието на местните структури, които сами ще решат дали да се явяват заедно с ВМРО или не. „Нямаме никакви личностни противоречия и различия с г-н Каракачанов!“, категоричен беше председателят на НФСБ. Той обаче уточни, че има известни политически разлики между НФСБ и ВМРО, все пак става въпрос за две различни партии. Например от НФСБ никога не биха издигнали за кандидат за кмет отявлен русофил, като Пламен Легкоступ. Между двете формации обаче няма някакви сериозни политически различия. На въпроса защо на места НФСБ ще подкрепи кандидати за ткметове на ГЕРБ Валери Симеонов отговори, че има основание за това, например в Кърджали Илия Илиев има шанса да прекъсне дългото управление на ДПС. Ще бъде подкрепен и кандидатът на ГЕРБ в Монтана, за да се преустанови феодалното, по думите на Симеонов, управление на досегашния градоначалник. НФСБ ще подкрепи и досегашния кмет на Силистра Детелина Николова, която е доказала, че може да работи без корупционни схеми. Ще бъде подкрепен и Петър Паунов в Кюстендил. „ГЕРБ ли потърсиха вашата подкрепа, или вие я предложихте?“, попита водещата Илиана Беновска, Валери Симеонов отговори: „И двете, те поискаха подкрепа и на много други места, но няма как да я получат.“. Той подчерта, че за НФСБ най-важното е кметът да е успешен и да работи за общината, НФСБ не страда от партиен егоизъм и не търси самодоказване като партия.

Предстоят ли размествания в управляващата коалиция след местните избори?

Валери Симеонов заяви, че представянето на отделните партии на местните избори няма общо със съотношението на силите в Народното събрание и управляващата коалиция ще просъществува докато има желание за това от отделните участници в нея. На въпроса каква е кондицията на правителството, председателят на НФСБ отговори, че този въпрос трябва да бъде отправен към самото правителство. „Най-важното е правителството да работи за България, политическият субект на управлението не е толк