СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ
17.09.2015г.

Сигнал за нарушения, свързани с обществена поръчка за превоз на пътници по градски автобусни линии в Пловдив внесе в Главна прокуратура, Министерство на финансите и АДФИ народният представител от ПГ на Патриотичен фронт Борис Ячев.

Според сигнала, още през 2013 г. кмета на Пловдив Иван Тотев е възложил чрез пряко договаряне извършването на обществена услуга за превоз на пътници по градски автобусни линии от общинската транспортна схема на Пловдив. Основанието за това действие е определено от кмета като „спешна мярка“. Въпреки многобройните обжалвания и решения на съда и на КЗК, тази „спешна мярка“ действа и до днес – повече от 2 години. Въпреки решенията на Общински съвет – Пловдив и решение на областния управител, че действието на мярката е изтекло на 01.02.2015 г., кмета Тотев отказва да насрочи процедура за възлагане на обществена поръчка, за обслужване на пътници с градски транспорт.

В същото време с допълнителни споразумения, подписани от него, неправомерно се удължава услугата, извършвана от предпочитаните от кмета фирми. Това поставя под въпрос законосъобразното изразходване на общински средства, се посочва в сигнала.

Народният представител Борис Ячев настоява за спешна проверка на случая от съответните институции.