Съобщение до медиите
Валери Симеонов бе награден с Медал на честта
25.05.2016г.

Председателят на НФСБ и съпредседател на ПФ Валери Симеонов бе награден с най-високото отличие, което се дава за особени заслуги към Република Армения – Медал на честта. Отличието му бе връчено в Ереван от заместник-председателя на Народното събрание на Армения Ермине Нагдалян. Симеонов е първият български политик, получил такова високо отличие от новата законодателна власт в Армения.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов и народните представители от Патриотичния фронт Валентин Касабов, Христиан Митев и Димитър Байрактаров са на двудневно посещение в Армения. Българската делегация бе посрещната в сградата на Народното събрание в Ереван от г-жа Ермине Нагдалян, която благодари на българския парламент за приетата декларация, с която бе признато масовото изтребление на арменци в Османската империя през периода 1915 – 1918 г. Нагдалян подчерта личната заслуга на Валери Симеонов и неговата партия „Национален фронт за спасение на България“ 24 април да бъде определен в България за Ден на възпоминание на жертвите на геноцида.

На свой ред Валери Симеонов заяви, че за България Армения винаги е била приятелска страна. Той подчерта, че независимо от заплахите от страна на Турция, той и неговите колеги от ПП НФСБ неотклонно са се борили за признаването на арменския геноцид. Симеонов отбеляза, че е много добре запознат с историята на Армения и че нищо не може да оправдае престъпленията, извършени от Османска Турция и геноцидът трябва да бъде безусловно признат.

По покана на ръководството, представителите на НФСБ присъстваха на честването на 24-ти май и 50-годишния юбилей от създаването на училище „Пейо Яворов“ в Ереван.

Валери Симеонов, Христиан Митев, Валентин Касабов и Димитър Байрактаров поднесоха цветя на новооткрития паметник в чест на големия български поет Пейо Яворов, който е на особена почит в Армения. Децата в училището изпяха на гостите химна на България „Мила Родино“. Българската делегация подари на училището енциклопедии и алманаси с българска литература и история. Плакети от името на българското Народно събрание с подписа на председателя Цецка Цачева бяха връчени на ръководството на арменския парламент и на училището. По-късно патриотите от НФСБ се преклониха пред паметта на жертвите на геноцида в мемориалния комплекс над Ереван и присъстваха на беседа в Историческия музей към комплекса за зверствата по време на геноцида над арменския народ. Домакините помолиха българската делегация за съдействие за разрешаване на военния конфликт в Нагорни Карабах, за признаването на независимостта на държавата и разкриването на истината пред света, че арменското население там е подлагано на нов геноцид от азери и турци.

На 25 май, при изключително засилени мерки за сигурност, българската делегация бе транспортирана с военен хеликоптер до Нагорни Карабах. Там народните представители от НФСБ, водени от лидера на партията Валери Симеонов, се срещнаха с президента на Нагорни Карабах Бако Саакян и с председателят на Народното събрание Ашот Гулиан. Гостите от България бяха запознати с актуалната обстановка в региона след възобновения военен конфликт в началото на април.