Тържества и венци за 100-годишнината от Тутраканската епопея
Тържества и венци за 100-годишнината от Тутраканската епопея
05.09.2016г.


С много вълнуващи прояви и внушителна възстановка на 4 септември в Тутракан тържествено бе отбелязана 100-годишнината от героичната Тутраканска епопея. Мемориалният комплекс „Военна гробница – 1916“ край дунавския град бе домакин на проведения по този повод Национален събор – възпоминание.

Тържествата започнаха с литургия в параклиса „Св. Георги победоносец“ и завършиха със заря-проверка.

Акцент в отбелязването на стогодишния юбилей от съдбовната битка бе величествената възстановка на драматичните сражения около превземането на Тутраканската крепост, разразили се преди един век между българската войска и неприятелските румънски, сръбски и руски военни части.

„Живата картина“ бе пресъздадена от членове на Национално дружество „Традиция“, НВУ „Васил Левски“, както и от възстановчици от румънските дружества „Традиция“ и „Дойчес Фрайкарис“.

Представителният духов оркестър на ВМС изнесе спектакъла „Вълна“.

Венци и цветя в памет на героите, загинали при Тутракан и във войните за Национално освобождение и обединение на България поднесоха председателят на Парламентарната група на Патриотичния фронт и лидер на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов и депутатите от НФСБ Валентин Касабов и Христиан Митев, регионалният координатор на патриотичната партия за Силистренска област Йордан Ковачев, както и зам.-председателят на Народното събрание и кандидат за президент на коалицията „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Красимир Каракачанов и много други народни представители.

„Тутраканската битка е най-важният сблъсък с румънските, а впоследствие и с руските и сръбските войски. В резултат на тази величава победа българската армия получава възможността да навлезе в сърцето на Добруджа и да я прочисти от враговете. Тази победа поставя началото на освобождението на Добруджанския край“ – коментира Валери Симеонов.

„Битката при Тутракан се равнява по значение на превземането на Одринската крепост“ – оцени значимостта на героичните събития отпреди едно столетие Красимир Каракачанов.

„Тази част от историята – нашето участие в Първата световна война и военните действия в Добруджа, бяха забранени и неизвестни за хората. Явно по идеологически съображения. Не е могло да се говори, че сме воювали с румънци, руснаци и сърби на добруджанския фронт, а боевете са били невероятно жестоки. Крепостта е била невероятно укрепена, а българският войник я превзема за два дни”, заяви пред агенция „Фокус“ адмирал Пламен Манушев.

На тържествата присъства и генерал-майор Тодор Дочев – правнук на един от участниците в Тутраканската епопея. Като началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ в София на него бе връчена гилза с пръст от мемориала край Тутракан, който представлява най-голямото на територията на България военно гробище от войните за национално обединение.

По повод бележитата годишнина в национален план е предвидено издаване на книга за паметта на Добруджа с пълен списък на всички загинали на Добруджанския фронт. Отделно, Община Тутракан съвместно с монетния двор е поръчала изработката на позлатена значка „Тутраканска епопея“ в 100 броя, по модел на един единствен екземпляр, останал за спомен отпреди век.

100-годишнината от Тутраканската епопея“ ще бъде отбелязана на 5 септември и в Търговище. Тържествата там ще започнат с откриването на изложбата „Тутракан – 1916 и 45-а Тутраканско корпусна артилерийска бригада“. Ще бъде прожектиран и филмът „Достойни за удивление”, който е създаден по поръчка на Генералния щаб на Българската армия. Пред Войнишкия паметник в града вечерта ще се проведе тържествена заря-проверка с участието на курсантски блокове от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към Националния военен университет.