В Добрич тържествено бе открит паметникът на ген. Иван Колев
В деня, когато честваме 100-годишнината от драматичната Добричка епопея – 7 септември, в Добрич тържествено бе открит паметник на бащата на българската конница ген. Иван Колев. Заради грандиозното събитие Министерският съвет отложи редовното си заседание за ч
07.09.2016г.

В деня, когато честваме 100-годишнината от драматичната Добричка епопея – 7 септември, в Добрич тържествено бе открит паметник на бащата на българската конница ген. Иван Колев.

Заради грандиозното събитие Министерският съвет отложи редовното си заседание за четвъртък.

Вълнуващата церемония, която се превърна в незабравим общоградски празник за всички добричлии и техните гости, събра в центъра на добруджанския град министър-председателя Бойко Борисов, министъра на отбраната Николай Ненчев, областният управител на Добрич Детелина Николова и множество депутати, сред които и кандидат-президентската двойка, издигната от патриотичните сили Красимир Каракачанов и Явор Нотев, както и народните представители от Патриотичния фронт Валентин Касабов, Христиан Митев, Искрен Веселинов и Валентин Николов, заедно с председателя на Парламентарната група на ПФ и лиден на НФСБ Валери Симеонов.

Именно той имаше честта заедно с военния министър Николай Ненчев и кмета на Добрич Йордан Йорданов да прережат лентата и да открият официално мемориала на славния генерал. Паметният монумент бе осветен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан по време на изнесената от него тържествена литургия.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов

Огромна е заслугата на Валери Симеонов за осъществяването на идеята за паметник на големия наш военноначалник. Именно той предостави по-голямата част от средствата, нужни за увековечаването в бронз на един от най-великите пълководци от времето на Първата световна война. Много от обикновените граждани, присъстващи на церемонията по откриването, не пропуснаха да изкажат своята благодарност на лидера на НФСБ за неговата съпричастност и родолюбиво дело. А кметът на Добрич Йордан Йорданов на всеослушание призна, че ако не е била помощта на Валери Симеонов, нямаше да има и паметник.

Фигурата на генерала, вдигнал високо сабя, обяздил коня си, е изваяна от скулптора Александър Хайтов – син на писателя Николай Хайтов и автор на паметника на цар Самуил в София.

Както преди време бе съобщено, още през 1944 г. са събрани над 2 милиона лева за изграждането на мемориала, но по-късно парите са конфискувани.

Валери Симеонов, който не крие, че е воден и от лични подбуди да работи за увековечаване на подвига на ген. Колев, тъй като дядо му Петко Станкулов се е сражавал на Добруджанския фронт като бомбардир от 4-та батарея на Втори артилерийски полк, 6-та Бдинска пехотна дивизия, се включва в инициативния комитет за изграждането на паметника през 2015 г.

Впоследствие той научава, че Община Добрич е възложила преди години реализацията на мемориала на проф. Крум Дамянов, известен скулптор още от времето на социализма. Но изработеният от него макет от гипс и дърво вече е силно деформиран, тъй като от години престоява на един безлюден паркинг край село Требич, където има леярна. Той се оказва практически невъзможен за поправка и отливане.

Затова инициативният комитет взема решение да се свърже със скулптора Александър Хайтов, който също има готов модел за паметник на ген. Иван Колев.

Така, в изключително кратки срокове и на почти тройно по-ниска цена, скулптурната композиция е излята и монтирана на постамента, като заедно с него целият паметник е висок 7 метра.

В него е вградена гилза от снаряд с пръст от родното село на генерала – Бановка в Бесарабия, а върху 20 паметни плочи са изписани имената на 1053-та загиналите в битката за Добрич български воини. Поставен е и надпис с думите на ген. Колев, изречени през септември 1916 г.: „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България“.

Както вече съобщихме, тези негови слова бяха окачествени от представители на АБВ като „антируски“ и от партията на бившия президент Георги Първанов решиха да не присъстват на церемонията по откриването на паметника, като оттеглиха и венците, които бяха приготвили да поднесат пред мемориала на великия български пълководец.

Това обаче не помрачи тържеството и хилядите присъстващи с вълнение наблюдаваха церемонията по откриването на така дългоочаквания паметен знак в прослава на един от най-знаковите герои от славната ни военна история.