Валери Симеонов: Кандидатите на „Обединени патриоти“ не са преминавали от една партия в друга, а винаги са отстоявали принципите си
21.09.2016г.

На 21 септември председателят на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов бе гост в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“. Ето част от интервюто му с водещия на предаването.

Водещ: Обединени патриоти: НФСБ, Атака и ВМРО внесоха 7001 подписа в ЦИК за регистрация на коалицията за президентските избори, които ще се проведат на 6 ноември. Коалицията ще издигне Красимир Каракачанов от ВМРО и Явор Нотев от „Атака“ за кандидати за президент и вицепрезидент на България. Очакванията за президентските избори, предизвикателствата пред страната ни с оглед на динамичната геополитическа обстановка, както и съдбата на енергийните ни проекти – всички тези теми ще коментираме с Валери Симеонов, председател на НФСБ и съпредеседател на Патриотичния фронт (ПФ). Г-н Симеонов, първо към президентските избори. Какви са предимствата на вашата кандидат-президентска двойка и какъв ще бъде акцентът във вашата кампания?

Валери Симеонов: Това, което казахме на пресконференцията, е, че смятаме да подминем балотажа, което означава, че ние се борим за президент и вицепрезидент. Имаме това основание, защото кандидатите, които издигаме, са хора с последователна и принципна в годините и десетилетията позиция. Това са хора, които не са преминавали от една партия в друга. Дебело го подчертавам, защото по-голямата част от тези, които се издигат, са служили на различни политически господари или са членували в различни политически партии.

Тук става въпрос за хора, които последователно са изповядвали патриотизма, работили са за него и аз смятам, че е несравнима нашата двойка с досега поне издигнатите. А за ГЕРБ няма какво да приказваме, те до момента щом не можаха да се мобилизират да издигнат кандидат, просто не знаят какво да правят. За мен там няма да бъде издигнат достоен опонент на нашите патриоти. Така че с всеки изминат ден, с всяка следващата номинация трябва да ви кажа, че на мен лично ми става все по-спокойно в предизборната обстановка.

Водещ: Увеличава ли се действително шансът именно на патриотичните формации в тези избори в контекста и на мигрантската криза, в контекста на разединението в Европа, изобщо тези предизвикателства по отношение на външната политика дават ли те шанс именно на патриотичните формации?

Валери Симеонов: Като цяло, цяла Европа, да не кажа целият свят, започва да се обръща отново към това изконно чувство – любовта към родината, любовта към собственият ти народ, издигането на интересите на собствената държава над всички останали. Всичко това виждаме, че са едни процеси, които напоследък са много положителни, защото те набират скорост и във външнополитически план. Но смятам, че българският избирател е малко по-капсулиран в собствените си проблеми и не мисля, че кой знае колко ще му повлияят разединението, обединението на Европа. Това е последното нещо, което го интересува.

Вижте, за мигрантската криза определено смятам, че тя ще донесе процент, не мога да определя колко, но ще донесе някакъв процент на реална оценка на политиката на отделните политически сили в България, защото няма по-последователна политика от тази на ПФ.

В програмата на НФСБ сме заложили изграждането на ограда по границата с Турция, борихме се в края на 2014 г и началото на 2015 г. от Народното събрание и успяхме да