Валери Симеонов: „Законът за бурките“ предотвратява възможността забулена джихадистка да се самовзриви на публично място
Носенето на бурки на публични места у нас вече се наказва с глоба 200 лева, а при всяко следващо санкцията ще е 1500 лева
03.10.2016г.

Водещ: Парламентът забрани носенето на облекло, частично прикриващо или скриващо напълно лицето на публични места. Това се случи, след като Народното събрание прие на второ четене добилия гражданственост „Закон за бурките“.

Носенето на бурки на публични места у нас вече се наказва с глоба 200 лева, а при всяко следващо санкцията ще е 1500 лева. Събеседник е Валери Симеонов – председател на Националния фронт за спасение на България, съпредседател на Патриотичния фронт и председател на парламентарната му група.

Законопроектът за носене на облекло, прикриващо или скриващо лицето, беше внесен в деловодството на Народното събрание от парламентарната група на Патриотичния фронт на 20 април тази година. Здравейте,

г-н Симеонов.

Удовлетворен ли сте от текстовете в приетия закон?

Валери Симеонов: Естествено. Беше приет законът в неговата пълнота и цялост, така, както беше създаден, със съвсем малко корекции и имаше отменена само една разпоредба, която ще влезе в Наказателния кодекс. Тя беше препратка в преходни и заключителни разпоредби. Всичко, което предложихме, се прие. След Франция, Белгия, Холандия, Италия, Испания и още няколко държави, вече и в България са забранени бурките и въобще тази дреха – то не е дреха, тия парцали, с които се укрива самоличността на хората и с които най-вече се демонстрира религиозна принадлежност.

 

Водещ: Г-н Симеонов, ще пресече ли носенето на бурки срещу заплащане приетият закон?

 

Валери Симеонов: Естествено, нямайте никакво съмнение. То вече ги пресече в тези общини, които имаха доблестта по-рано да приемат решение в техните общински съвети, в техните наредби за обществения ред. Такъв е случаят например в Пазарджик, където знаете, че вече има наложени няколко глоби, и там няма носене на такива парцали.

Водещ: Как този закон решава сигурността на българските граждани? 

Валери Симеонов: Ами, много ясно как решава сигурността – лишава от възможността представители на женския пол, пък и не само на женския пол, да извършат терористични действия. Искам да припомня на тези, които имат къса памет, че в театралния център на Дубровка в Москва, беше извършен един от най-мащабните терористични актове.

В театъра имаше такива забрадени няколко джихадистки, които бяха опасани с такива бомбени пояси. Всички те бяха зачулени. Между другото, навсякъде в Ирак, в Афганистан и в Сирия всички жени, които извършват атентати, използват точно такова прикритие на лицата си.

И като последен аргумент – над 80% от разкриваемостта на всички престъпления, не само терористични, но всички престъпления в Европа, се извършва благодарение на заснети лица от камери. Знаете, че лицата са достатъчен носител на информация, която безспорно, при добро качество, да може да установи, всъщност да идентифицира лицето, човека и съответно персоната, която е заснета. 

Водещ: Г-н Симеонов, това, че контролът ще бъде осъществяван единствено от МВР, гарантира ли ограничаването на политическа намеса?

 

Валери Симеонов: Не мога да разбера за каква политическа намеса става въпрос. Не мога да разбера въпроса, извинявайте. 

Водещ: Знаете, че от ПГ на ДПС смятат, че чрез този закон ще бъде прокарвана определена политическа линия, включително и вашата. 

Валери Симеонов: Не мога да разбера пак. А пък не се наемам да коментирам и да анализирам глуповатите изказвания на представители на ДПС, защото в тях няма аргументация. Чухме, внимателно изслушахме както на Четин Казак, така и на Йордан Цонев, и на Лютви Местан изказванията – извинявайте, в тях нямаше никакви сериозни аргументи.

Между другото, там има една непрекъсната конфронтация и опит за привличане на някакъв много минимален електорат, всяка от тия две протурски партии се опитва да дърпа към себе си. Но всъщност пропускат едно изключително важно обстоятелство, а това е обстоятелството, че Главно мюфтийство не възразява срещу приемането на този закон.

Е, след като тези, които по закон – закон държавен и закон Божи, са оправомощени да защитават съответната религия, след като те нямат претенции, откъде се появяват тези новоизлюпени политици, мафиоти, които се опитват да привлекат електорат с противопоставяне на тоя закон? Цялото това поведение е несъстоятелно и според мен няма да донесе никакви дивиденти.

 

Водещ: След като този закон е полезен за обществото, за хората, защо се противопоставя ДПС? Защо напуснаха пленарна зала? 

Валери Симеонов: Пак повтарям – мислят, че ще направят една криворазбрана реклама, от което няма как постигнат някакъв успех. По-скоро трябва да се покаже някакво по-различно мнение. По-скоро трябва да продължи тяхното злостно противопоставяне на всичко, което би могло да бъде подкрепено от широката общественост, и да се постигне някаква форма на разделяне на обществото.

Това е основният похват на протурските партии – разделянето на обществото, противопоставянето на отделни групи хора една на друга, независимо дали ще е на верски, дали ще е на етнически принцип, и изваждането на дивиденти и ползи от това противопоставяне. В случая бяхме свидетели също днес точно на такива опити за конфронтиране, противопоставяне на мюсюлманите срещу останалите немюсюлмани.

Но в случая нямаше аргументи и мисля, че няма да има никакъв ефект това. 

Водещ: След Закона за бурките ще внесете ли други законопроекти за борба срещу тероризма? 

Валери Симеонов: Имаме внесен законопроект за борба с тероризма. Той ще бъде с радикалния ислям. Той ще бъде разгледан, предстои да бъде разгледан - мина вече на първо четене. Също така искам да припомня, че сме внесли един доста мащабен закон за вероизповеданията, в който внасяме поправки в Закона за вероизповеданията.

На първо място – забраняваме финансирането на вероизповедания, религии и религиозна дейност на територията на Република България от външни, чужди държави, от чужди институции, от чужди фирми, смесени дружества и т.н. Аз мисля, че това е едно много важно… 

Водещ: Важно е, да. 

Валери Симеонов: За да няма намеса във вътрешните работи на България, на каквато сме свидетели директно от страна на Турция, Саудитска Арабия и още няколко арабски богати държави, които посяха в България над 1500 джамии. Така.

На второ място в този закон ние залагаме задължителното използване на български език при извършването на религиозни обреди, при религиозни дейности, обръщения и т.н.

На трето място поставяме изискването пред всеки религиозен храм, независимо на чие вероизповедание е той, да има пилон с българското знаме – нещо, което също го има и в други европейски държави като изискване. Налагаме също така и санкции за тези, които нарушават разпоредбите на закона във всяка негова посока, като не само финансови, но и в затвор.

 

Водещ: Кога предстои да се гледа този законопроект? 

Валери Симеонов: Ако трябва да бъдем откровени, най-вероятно този закон ще се гледа след изборите с оглед да не се предизвиква прекалена конфронтация, противопоставяне и много шум точно преди изборите – поне, доколкото усетих, такова е виждането на най-голямата партия, ГЕРБ.

 

Водещ: Можем ли да кажем в края на нашия разговор, че вие сте подготвили пакет законопроекти – вече единият е факт – за борба с тероризма в различните му измерения? 

Валери Симеонов: То това е нашата политическа задача. Затова сме в Народното събрание – да изпълняваме своята програма, а в нея сме заложили пакет срещу агресията на исляма в България. Един такъв законопроект също изисква спирането на новините на турски език – това е изключително болезнена за българския народ и „брадясала“ тема. Имаме и още други, но предпочитам за някои от тях да ви съобщя по-късно, когато ги внесем. 

Цоня СЪБЧЕВА, агенция „Фокус“