Валери Симеонов: Убеден съм, че Красимир Каракачанов ще бъде на балотаж
04.10.2016г.

Валери Симеонов, председател на предизборния щаб на Коалиция „Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО“, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“:

Водещ: Кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ, която се очакваше с най-много въпросителни, вече е факт. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е кандидатът за президент на партия ГЕРБ, а вицеадмирал Пламен Манушев – бивш командир на военноморските сили и бивш заместник-началник на отбраната, е кандидатът за вицепрезидент. С това дни преди официалното откриване на кандидатпрезидентската надпревара пъзелът придобива по-ясни очертания. Господин Симеонов, какъв е вашият коментар за кандидатите на ГЕРБ? 

Валери Симеонов: Какво да ви кажа, кандидатите сами по себе си са хора стойностни. Познавам госпожа Цачева вече две години, аз имам много добро впечатление за нея като човек, като организатор, включително и като звероукротител. Също господин Манушев е човек с патриотични убеждения, ние с него се срещаме по разни патриотични изяви. Например откриването на паметника на генерал Колев в Добрич, сега беше на Каймак-Чалан – човек също с патриотични убеждения. Така че трудно мога да кажа нещо лошо за тази двойка, за тези хора. 

Водещ: БСП обаче смятат, че тези номинации правят по-лесна победата на генерал Радев. 

Валери Симеонов: БСП говорят постоянно неща, с които смятат, че могат да направят впечатление. Но изпростяват напоследък. Аз не виждам с какво примерно, да вземем пример с човек, който познавам – Димитър Николов, е по-известен и по-качествен. Аз по никакъв начин не мога да кажа, че този човек е качествен, защото го познавам, познавам и дейността му. България не познава дейността му, но България според мен не го и познава много. Така че тези заключения, разсъждения, всъщност тези опити за медийни кьорфишеци на БСП не ме карайте да коментирам. Тяхната цел е друга – Някой да не ме е забелязал? Всъщност поведението на Корнелия Нинова напоследък е такова. 

Водещ: Как определяте шансовете на господин Каракачанов в тази надпревара и в това обкръжение от кандидат-президенти? 

Валери Симеонов: Като високи, реални шансове за президент. Мога да подчертая, че и в сравнение с тази добра кандидатпрезидентска двойка, която издигна ГЕРБ, просто нашата е в пъти по-добра. Господин Каракачанов е доказан патриот, отдавна е в политиката. В политиката е преди Цецка Цачева и преди генерал Манушев, да не говоря за останалите. Човек с доказана последователна патриотична линия на поведение и т.н., и т.н. Така че за мен нашите шансове са реални. Въпросът е доколко в тази кампания ще успеем да активираме по-широк кръг избиратели извън членската маса и симпатизантите на трите партии. Всичко се свежда до това. И аз мисля, че ще имаме президент патриот най-сетне. 

Водещ: Бежанският проблем ще спомогне ли хората да се ориентират към патриотични кандидати, излъчени от патриотични партии? 

Валери Симеонов: Тези хора, които не са се ориентирали до момента в качествата, бежанският проблем няма особено много да им повлияе, освен ако не стане някаква рязка промяна в предизборния период, което даже да бъде полезно за нашата двойка, аз не го желая. Аз не бих желал да се увеличи бежанският поток, който напоследък клони към нулата. Което е много добре. 

Водещ: Тоест казвате, че ако не се зароди някаква ескалация на напрежението, свързана с бежанците… 

Валери Симеонов: Да, точно така. 

Водещ: Има ли вариант за умишлено ескалиране на това напрежение в разгара на кандидатпрезидентската кампания – напрежение, което по някакъв начин да изиграе ролята на Костинброд от преди няколко години? 

Валери Симеонов: Не виждам. Първо, все пак говорите с, поне аз се имам за отговорен човек, отговорен политически водач на партия. В никакъв случай не бих подкрепил такива тесногръдополитически егоистични действия, защото това не би било добре за страната, не би било добре за общественото спокойствие. Така че такива работи обикновено ги правят БСП. Аз и моите колеги няма да допуснем изкуствено преекспониране на темата за бежанците с тясно кампанийни цели.

 

Водещ: Ако господин Каракачанов не стигне до балотаж, стои ли пред вас дилема кой от кандидатите, отиващи на балотаж, ще подкрепите? 

Валери Симеонов: Не, прекалено рано е. Допуснете трети вариант – да не подкрепим никого. Това сме го правили много пъти. Когато не виждаме качества в кандидатите, които продължават в надпреварата, ние не подкрепяме никой и апелираме към нашите симпатизанти да правят същото. Така че не мога да предвидя как ще се развият нещата. Първо, аз съм убеден, че ние ще бъдем на балотаж, ако не ги отнесем на първи тур. Но, ако се стигне до балотаж, мисля, че безспорно ще бъдем ние победителите. Други сценарии аз към настоящия момент не съм обмислял. 

Водещ: Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ще подаде оставка, ако ГЕРБ загуби на първи тур на президентските избори. Според вас реалистична ли е тази възможност и очертава ли се парламентарна криза? 

Валери Симеонов: Не. По принцип Борисов не трябва да се слуша какво приказва, трябва да се гледа какво прави – перифразирам една известна народна мъдрост. Така че той едно казва, съвсем друго ще бъде в нощта на изборите на първия тур, на втория тур. Нека да изчакаме събитията. Борисов е известен с това, че лесно сменя позициите си, някой път за добро, някой път за лошо. Не трябва да му обръщаме толкова внимание какво казал Борисов. За мен това е просто сценарий за мобилизация на ГЕРБ – на членската маса на ГЕРБ, на тези, които са свързани с властта. Защото за всички тях при един такъв призив, едно такова изявление на министър-председателя, това преведено на техния език ще бъде: пълна мобилизация да гласуваме, защото ще си загубим работата. В момента така трябва да разглеждаме този призив, а не като реална заплаха или като реално намерение. Той много работи е казвал, които след това не са се случвали, не ги е изпълнявал. Мога да ви припомня, от преди изборите 2014 година. Искате ли да ви припомня думи на Борисов? 

Водещ: Слушам ви, да. 

Валери Симеонов: “Никога няма да направим коалиция, ако нямаме над 120 депутата. С никого. Особено с Реформаторския блок“. Неудобен въпрос, зададен от един вестник, с една вестникарска публикация, той казва: „Аз никога с тези, които служат на Иван Костов, никога с партията на Иван Костов“. Какво стана? Точно обратното. Вие това помните ли го? 

Водещ: Разбрах ви, да. Правомощията на президентската институция според вас нуждаят ли се от някаква редакция? 

Валери Симеонов: Много наивно може би ще ви прозвучи, но то си зависи от президента. При предния президент не бих подкрепил никакво увеличаване на правомощията. Той милият, като всички всъщност негови предшественици, не беше пример на човек с характер, точно обратното. И от тази гледна точка, да се даде повече власт в ръцете на нерешителни хора, това означава да насърчиш лобитата, които ги държат в ръцете си, олигарсите, които ги управляват или външните държави, които им въздействал. Това не бих го пожелал. От друга страна, в исторически план България е имала най-големи успехи, когато е имала в максимална степен еднолично управление. И това също е факт. И още един факт в полза на увеличаването на правомощията на президента. Това е безспорните успехи на европейските държави, които са президентски републики, които са със завишени правомощия на президента и т.н. Но трудно ми е да ви отговоря на въпроса. Ако е Красимир Каракачанов, аз ще съм „за“. Може да звучи необективно, нали – аха, вие искате да направите закона съобразно човека. Но в края на краищата най-важно е какви биха били ползите за страната. 

Водещ: Понякога по-малко власт е за добро. 

Валери Симеонов: Ами в случая с Плевнелиев – слава Богу в случая с Георги Първанов – слава Богу. Иначе щяхме да имаме три огромни губещи проекта, които щяха да разсипят България. България вече щеше да бъде разпродадена знаете на кого – на тези, които бяха партньори по тези три идиотски проекта – „Бургас-Александруполис“, ”Южен поток” и АЕЦ ”Белене”. 

Водещ: Каква кампания да очакваме, господин Симеонов, оттук нататък. Ще бъдем ли свидетели на компромати, на непочтеност? 

Валери Симеонов: На вашия въпрос мога да отговоря като председател на предизборния щаб на Обединени патриоти - НФСБ, „Атака“ и ВМРО – от нас може да очаквате лоялна, почтена, достойна кампания. 

Аз за другите не мога да говоря. Виждате как тръгват разни новоизлюпени лидери. Между другото, всички тези, които се борят сега за президент или които са се наредили на опашката за президентските избори, всъщност очаквайте агресивна, просташка, клеветническа, лъжлива кампания, която вече започна от някои хора, изхвърлени от нашите редове, вече започнаха. И на по-големи партии виждаме какви са действията и думите. Виждаме отдавна познати стари муцуни, които са известни с това, че в общи линии са добри майстори на клеветата. Така че няма как да се сбъдне желанието на всички нас да има някаква по-достойна кампания. Ще бъде мръснишка естествено. 

Водещ: Вие кога и къде ще откриете вашата кампания? 

Валери Симеонов: Ние откриваме нашата кампания на 8 октомври, събота, от 12 часа в зала „Универсиада“. Така че, ако имате желание, заповядайте. 

Росица АНГЕЛОВА, агенция „Фокус