Стартът на Евроагенцията за гранична охрана бе даден на „Капитан Андреево“
Целта на новата структура е да се защитят границите на съюза, като се наложи стриктен контрол. На събитието присъстваше и председателя на НФСБ Валери Симеонов.
06.10.2016г.

Създаването на новата служба „Европейска агенция за гранична и брегова охрана“ и фактът, че нейното начало се полага в България, е събитие от изключителна полза за страната ни. Откриването на евроагенцията точно на ГКПП „Капитан Андреево“ е следствие от нашата упорита и последователна работа. Това заяви лидерът на НФСБ и председател на парламентарната група на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов, малко след официалния старт на задграничната служба.

На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, вътрешният министър Румяна Бъчварова, директорът на агенция „Фронтекс“ Фабрис Леджери, европейски вътрешни министри и други висши представители на ЕС и българските структури за сигурност

Оградата ни границата ни с Турция продължава да се изгражда, останал е още само участък от 50 километра. Това са сериозни мерки за спиране на мигрантския поток през България и те дават резултат. А това се вижда от партньорите ни в Европейския съюз, каза още Симеонов.

„Днес е хубав ден и заради това, че новосъздадената служба започва именно от България. Задграничната полиция ще бъде много добре оборудвана, с високо квалифицирани служители и ще действа при необходимост навсякъде, където има нужда от намеса.

Всичко това вдига авторитета на България. Но трябва и да си дадем сметка, че някои хубави неща стават, откакто ПФ е в Народното събрание. И ако ние не си го кажем, никой друг няма да го направи“, допълни още Валери Симеонов.

Новата гранична служба е наследник на досегашната агенция „Фронтекс“ и ще разчита на 1500 служители от всички държави в европейската общност. До края на годината ще бъде въведена и обща автоматизирана европейска информационна система, която ще определя кой може да пътува до Европа.