В Парламента: Патриотичният фронт ще подкрепи промените в ГКП
06.10.2016г.

Парламентарната група на Патриотичния фронт ще подкрепи и двата законопроекта за промени в Гражданския процесуален кодекс. Това каза народният представител от ПФ Димитър Байрактаров по време на обсъждането на промените в ГПК, чрез които се изключват потребителските спорове от обхвата на арбитража.

Според него идеята за направата на този законопроект е изключително благородна и най-важното е потребителите да не бъдат мамени, манипулирани и ограбвани. Байрактаров обърна внимание, че чрез предишните текстове на поправките, внесени от Мая Манолова преди избора й на омбудсман, се въвежда текст, който по мнение на ПФ има остър характер.

„Преследвайки добрата идея и добрата цел да бъдат предпазени потребителите чрез тази алинея 2, има голяма опасност потърпевшите отново да продължат да бъдат жертва на тези така наречени арбитражни съдилища“, каза той. По думите му с този текст се дава възможност на различни колекторски фирми да принуждават хората да подписват спогодба за уреждане на спорове в арбитражен съд.