Комисия ще търси виновниците за дълговете по проекта ”Белене”
07.10.2016г.

Народни представители от Патриотичния фронт, ГЕРБ, Реформаторския блок и „БДЦ – Народен съюз” внесоха в петък, 7 октомври, предложение за създаване на временна анкетна комисия за АЕЦ „Белене“, която ще има за задача да провери всички данни, факти и обстоятелства, довели до възникването на задължения за периода от 2006 г. до юни 2016 г. във връзка с проекта за изграждане на атомната електроцентрала.

Към момента на входиране на предложението под него са се подписали 51 народни представители.

По този повод в парламента се състоя брифинг, на който председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов изрази задоволство, че „има достатъчно партии и и депутати, които са убедени в необходимостта от извършването на ревизия на проекта“.

Той уточни, че тази инициатива е предшествана от решение на Парламентарната група на Патриотичния фронт за създаване на такава комисия.

По думите му АЕЦ „Белене“ е част от трите губещи енергийни проекта, които биха довели България до национална катастрофа и виновните не трябва да остават в сянка, затова дълг на народните представители е да установят кои са те. А също и обществото да бъде запознато с всички обстоятелства и доказателства около случая.

„За нас е въпрос и на политическа отговорност да участваме в една такава комисия“, каза още Валери Симеонов.