Институтът за дясна политика: Обединените патриотите имат потенциал
Централна и Източна Европа се управлява от дясно-консервативни правителства, това може да се случи и в България, смята ИДП
16.10.2016г.

Обединените патриоти имат всички шансове да са голямата изненада на предстоящите президентски избори, отбелязва в месечния си доклад Институът за дясна политика(ИДП).

Доверието към патриотите расте и те са с реални шансове да станат трета политическа сила в страната. Според ИДП не е изключено след изборите управлението да се трансформира от дясно-центристко в дясно-консервативно.

При победа на изборите отстрана на ГЕРБ, подобна трансформация може да има дългосрочен характер предвид политическите процеси, които протичат в Централна и Източна Европа, където се установяват управления с дясно-консервативен характер.

Ето и доклада на ИДП по отношение на патриотите:

През последните месеци напрежението между двете основни партии от Патриотичния фронт ВМРО и НФСБ спадна чувствително и в началото на предизборната кампании формацията демонстрира добра кондиция.

За успех на коалицията, която се разшири и към Атака, би могъл да се приеме и резултат, който да й отреди третото място. Подобно развитие на ситуацията би извело Патриотите на ново ниво в политическия живот на страната и не е изключено техни представители да влязат официално в изпълнителната власт. Това би било огромно предизвикателство за Патриотичния фронт, което би могло както да разшири влиянието на коалицията в перспектива, така и да го свие.

Съществен риск е и оставането на Патриотите в сегашната позиция на подкрепящи, но неучастващи в управлението, което ги лишава от силни инструменти за влияние върху изпълнителната власт, но в същото време ги прави отговорни за управлението.

Флагман