Валери Симеонов оглави комисията за АЕЦ „Белене”
Новата комисия ще работи 3 месеца, в които трябва да изясни обстоятелствата около скандалния проект. Създаването й срещна яростен отпор от страна на БСП
18.10.2016г.

Председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов оглави временната комисия, която ще разследва фактите и обстоятелствата около проекта за АЕЦ „Белене” за периода от 2006 до края на 2016 г. Това решиха депутатите на извънредното си заседание във вторник, 18 октомври.

Предложението за подобно задълбочено разследване бе внесено от 51 народни представители от няколко парламентарни групи – на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ.

Единственото предложение за председател на 23-членната комисията бе Валери Симеонов. Негови заместници са Методи Андреев (ГЕРБ) и Антони Тренчев (Реформаторски блок). ГЕРБ ще са представени от Делян Добрев, Александър Ненков, Валентин Николов, Цветомир Михов, Дияна Йорданова и Георг Георгиев. БСП от Таско Ерменков, Жельо Бойчев и Драгомир Стойнев. От ДПС избраните за членове на комисията са Рамадан Аталай, Митхат Метин и Петър Чобанов.

Вносителят на предложението за създаване на органа Мартин Димитров ще представлява Реформаторски блок. От ПФ – Искрен Веселинов, от ”БДЦ – Народен съюз” – Георги Недев, от ”Атака” – Магдалена Ташева и от АБВ – Кирил Цочев.

Преди да се стигне до окончателно гласуване, дебатите продължиха близо четири часа. Създаването на комисията срещна яростен отпор от страна на БСП. „Това е наливане от пусто в празно”, заяви лидерът на столетницата Корнелия Нинова

Петър Славов и Мартин Димитров призоваха БСП да поеме отговорността за проекта за АЕЦ „Белене”. „Вместо да коментирате и да бягате, крайно време е да си признаете за Белене, г-жо Нинова”, каза Димитров. Той смята, че от БСП имат опасения от създаването на подобна комисия.

По време на дебатите Корнелия Нинова обяви, че БСП ще направи предложение за създаване на временна комисия за разследване на картелите при горивата.

Вашето предложение е закъсняло, ако присъствахте на икономическа комисия, щяхте да знаете, че вече направихме изслушване на КЗК и отчета на председателя й, заяви Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.