Правителството трябва да реагира на скандалните изявления на Ердоган
20.10.2016г.

Външно министерство и Министерски съвет трябва да реагират незабавно на скандалните изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. „България не е част от някаква нова част от Османска империя, а е суверенна държава, която ще защитава своята гордост“ – това заяви от парламентарната трибуна Красимир Каракачанов, изчитайки декларация от името на парламентарната група на Патриотичния фронт.

Припомняме, че Ердоган тези дни посочи Солун, Кърджали, Варна и други градове в България и Западна Тракия като територии, населени с турци, за които правителството в югоизточната ни съседка трябвало да положи грижи.

Именно заради подобни неоосманистки претенции на турския президент Патриотичният фронт настояваха да се въведат ограничения за броя на избирателните секции в чужбина за страни извън ЕС, най-вече в Турция. Всеизвестно е, че турските власти безогледно контролират вота там и се месят недопустимо във вътрешните ни работи.

По този повод Каракачанов обърна внимание, че в последната седмица гнусно се е спекулирало, че Патриотичният фронт е бил причина да се ощетяват правата на наши сънародници зад граница да гласуват. Събитията от последните дни в Турция за пореден път показват, че патриотите са били прави в исканията си да се ограничат секциите в Турция, като в европейските страни намаляването на местата за гласуване е в много малка степен.

Във връзка с това, че на 21 октомври депутатите отново ще обсъждат промените в Изборния кодекс, той коментира, че това се дължи на неразбирането на държавния глава и нежеланието му да се защитят националните интереси.